Nieuwe inzichten in de oorzaken van ontstekingen bij reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis is een zeer pijnlijke vorm van reuma met ontstekingen in de gewrichten. De ontstekingen ontstaan door een fout in het afweersysteem. Het lichaam valt eigen lichaamscellen aan, waardoor kraakbeen- en botschade kan ontstaan. Dit kan leiden tot invaliditeit.
In het afweersysteem spelen cytokines een grote rol. Deze eiwitten reguleren het immuunsysteem en kunnen ontstekingen bevorderen of remmen. In het gewrichtsweefsel van reumapatiënten is de cytokine interleukine 32 (IL-32) verhoogd aanwezig. Bas Heinhuis onderzocht de rol van deze cytokine in reumatoïde artritis en ontdekte dat IL-32 zorgt voor een sterke toename van allerlei ontstekingsmediatoren. Ook toonde hij aan dat IL-32 nauw samenwerkt met TNFa, een andere cytokine die het optreden van een ontstekingsreactie bevordert. Deze samenwerking leidt tot een continue productie van ontstekingsmediatoren.
Heinhuis ontdekte verder dat IL-32 zich kan binden aan adhesiemoleculen op de cel. Ook kan IL-32 aan eiwitten in de cel binden, waardoor IL-32 zowel binnen als buiten de cel een belangrijke rol speelt. Het uitschakelen van IL-32 is wellicht een mogelijke behandeling tegen reumatoïde artritis of andere auto-immuun ziekten.
Biografie
Bas Heinhuis (Arnhem, 1972) studeerde Biologie in Wageningen. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij bij de afdeling Reumatische Ziekten van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. Momenteel is hij onderzoeker binnen de afdeling Interne Geneeskunde en de afdeling Reumatische Ziekten van het UMC St Radboud, waar het IL-32 onderzoek gecontinueerd wordt.
Titel promotie: Interleukin-32: a proinflammatory cytokine in rheumatoid arthritis. Intracellular and extracellular functions of interleukin-32; member of a new class of proinflammatory mediators (dualkines)
Bron: www.medicalfacts.nl
Geplaatst: 7/02/2012