Kulak organiseerde allereerste workshop voor orthopedisch chirurgen

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

De Afdeling Anatomie van Kulak kreeg op vrijdag 13 januari voetspecialisten uit het hele land over de vloer. Die maakten er kennis met een percutane chirurgische techniek ('percutaan' is 'door de huid heen') om voetproblemen op een minimaal invasieve manier te behandelen.

Aandoeningen als hamertenen worden nu nog vaak met een relatief grote incisie aangepakt. De nieuwe techniek, die vooral in Frankrijk populair is, maakt gebruik van kleine aangepaste instrumenten. In de huid worden heel kleine gaatjes gemaakt, waarlangs met fijne boortjes het bot kan bewerkt worden. De techniek is een tikkeltje controversieel: omdat het boortje onderhuids gebruikt wordt, kan de behandelende arts niet zien wat hij doet. “Een uitstekende kennis van de anatomie is inderdaad onontbeerlijk”, zegt professor Evie Vereecke, diensthoofd Anatomie Kulak. “Maar vergeet niet dat de techniek een heleboel voordelen biedt tegenover de klassieke methode. Kleine gaatjes verminderen immers de kans op ontsteking en ook het littekenweefsel blijft tot een minimum beperkt. Let wel: de nieuwe techniek is niet voor om het even welke ingreep even geschikt. Maar voor de behandeling van bijvoorbeeld hamertenen of een spreidvoet kan dit een prima alternatief zijn.”

Omdat de techniek relatief nieuw is, moet er volop geoefend worden. De Kulak heeft voor het eerst haar anatomiezaal, replica’s en humane specimens ter beschikking gesteld. Deze editie verliep in samenwerking met IORT Leuven(Institute for Orthopaedic Research and Training), BFAS(Belgian Foot & Ankle Society) en dr. Frederick Michels (az groeninge). “Gezien het succes volgen er nog workshops”, zegt Evie Vereecke. “We zijn van plan om in de toekomst nieuwe cursussen te organiseren, hoofdzakelijk in het domein van de orthopedie. Er zijn veel nieuwe technologieën die nog heel wat oefening vergen, ik denk bijvoorbeeld aan technieken voor het inplanten van een heup- of knieprothese. Wij stellen daarvoor graag onze infrastructuur ter beschikking.”

Bron: KU Leuven
www.medinews.be

Geplaatst: 28/01/2012