Artrose: het aantal gewrichtsoperaties zal sterk stijgen
Over het beloop van artrose is weinig bekend en medicijnen tegen de ziekte zijn er nauwelijks. Niettemin vinden er veel gewrichtsoperaties plaats en dat aantal zal nog sterk stijgen.
De groei in het aantal gewrichtsvervangende operaties is nog lang niet ten einde. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Nl) heeft becijferd dat het aantal heup- en knieoperaties de komende decennia zal stijgen met respectievelijk 150 en 300 procent. Dit vanwege de vergrijzing.
Toch wil Jan Verhaar, hoogleraar orthopedie aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, patiënten manen tot voorzichtigheid. "Ik merk dat er soms te hoge verwachtingen zijn over een prothese. Deze verwachtingen worden gevoed door fabrikanten die de nieuwe marktwerking in zorg aangrijpen om zich rechtstreeks tot de patiënt te wenden. Zij spiegelen een gouden toekomst voor, maar vertellen vaak niet het hele verhaal. Daarom zeg ik: laat je goed voorlichten. Informeer je grondig over de voor- en nadelen voordat je kiest voor een operatie. Dat kan teleurstellingen voorkómen."
Doorgaans komt iemand pas voor een prothese in aanmerking, als de aandoening serieuze vormen heeft aangenomen.
"Want alleen dan geeft een prothese verbetering. Bij een lichte vorm van artrose kun je beter proberen je leefwijze aan te passen, bijvoorbeeld door af te vallen. Of door te gaan sporten, zodat de spieren sterker worden en de gewrichten zelf minder worden belast." Blijven milde klachten desondanks bestaan, dan zit er soms niets anders op dan deze maar te accepteren, aldus de hoogleraar.
Uittreksel uit In Beweging, mei 2010
Bewerking: Mia, 5 juli 2010