Richtlijnen voor zelfmanagement
EULAR, de Europese alliantie van reumaverenigingen, zorgde voor een Nederlandse vertaling van de richtlijnen rond zelfmanagement. Je leest ze hier. Vertalingen in andere talen vind je hieronder.
Aanbevelingen van EULAR geven advies aan dokters, verpleegkundigen en patiënten over hoe ze reumatische aandoeningen best kunnen behandelen en aanpakken. In 2021 stelde EULAR nieuwe aanbevelingen op over zelfmanagement voor mensen met ontstekingsreuma of inflammatoire artritis. Ze zijn opgesteld om samen met de andere standaard medische aanbevelingen mensen te helpen tot goeie zelfzorg en tot de beste resultaten van behandelingen te komen.
Dokters, verpleegkundigen, kinesisten, psychologen en andere gezondheidsmedewerkers werkten samen met patiënten om deze adviezen op te stellen. De patiënten in het team zorgden ervoor dat ook het standpunt van de patiënt bekeken werd. Daarnaast werden negen patiëntenorganisaties geconsulteerd die acht verschillende landen vertegenwoordigden. De auteurs onderzochten bewezen succesvolle interventies bij ontstekingsreuma en de middelen voor zelfmanagement die in Europa beschikbaar zijn.
Er zijn in totaal drie overkoepelende principes en negen aanbevelingen. De principes beklemtonen dat zelfmanagement inhoudt dat je een actieve rol speelt, zowel in het leren over je aandoening als in het proces waarin je, in overleg met je dokter, samen beslissingen neemt. Ze stellen ook dat, als je de zelfzekerheid hebt om iets te doen met als doel het resultaat te bereiken dat je voor ogen hebt, dat een positief effect heeft op verschillende aspecten van je leven met ontstekingsreuma. Het derde principe stipt aan dat patiëntenorganisaties waardevolle bronnen kunnen aanreiken om patiënten en zorgteams te ondersteunen.
Eerder dit jaar maakte Reumanet een eigen vertaling. Die vind je hier.