Humira®, Kineret®, Remicade® kunnen het risico op het ontwikkelen van gordelroos verhogen
Gordelroos (in België beter bekend onder de naam 'zona') lijkt een van de bijwerkingen te zijn die mensen die lijden aan RA kunnen krijgen na het nemen van Humira, Kineret en Remicade.
WebMD Health News meldde dat deze medicijnen, die behoren tot de klasse van TNF-α blokkers, het risico op gordelroos-herpes zoster bijna verdubbelt. Aldus een Duitse studie waarbij 5040 patiënten bij betrokken waren.
The Guardian verklaarde dat RA ontstaat wanneer het immuunsysteem van het lichaam eigen lichaamscellen van de gewrichten aanvalt. Gordelroos komt voor wanneer het herpes zoster virus – het virus dat waterpokken veroorzaakt – geactiveerd wordt bij mensen die reeds waterpokken hadden. Gordelroos veroorzaakt ernstige pijnlijke blaasjes, hoofdpijn, tintelingen, griepachtige symptomen zonder koorts, jeuk, pijn, evenwichtstoornissen, verzwakking.
Het risico op gordelroos verhoogt niet enkel bij patiënten die Humira, Kineret en Remicade nemen maar het risico is eveneens verhoogd bij mensen die deze ziekte reeds doormaakten, aldus WebMD. Het is vrij duidelijk dat indien je een herpes zoster infectie doormaakte en je deze anti-TNF monoklonale antilichamen neemt, de herpes zoster gereactiveerd wordt.
Ongeveer 25% van de deelnemers aan de studie die gordelroos kregen hadden ook complicaties. Het risico op gordelroos was het hoogst bij oudere patiënten en bij patiënten die steroïden namen.
Een vaccin voor gordelroos bestaat maar kan niet gegeven worden aan patiënten die anti-TNF medicijnen – die het immuun systeem onderdrukken - nemen omdat de gordelroosmedicatie een levend virus bevat.
HealthDay News meldde dat ernstige gevallen van gordelroos – een virale infectie – gemeld werden bij patiënten behandeld met TNF blokkers en dat er een aangetoonde link bestaat tussen de medicatie en het krijgen van een infectie met bacteriën en schimmels.
Feit is dat einde vorig jaar de FDA van de VS aandrong op een verhoogde veiligheidswaarschuwing bij de makers van Humira®, Cimzia®, Enbrel® en Remicade®, aangaande het risico op het ontwikkelen van schimmelinfecties. Al deze medicijnen dragen zwarte-doos waarschuwingen (black box warnings) aangaande andere veiligheidsproblemen.
Bron: Legal News, Pharmaceuticals van 18 februari 2009
Vertaling (ingekorte versie): Mia, 11 maart 2009