RA diagnosticeren
Wanneer jouw gewrichten wekenlang pijnlijk en opgezwollen zijn en je bent vooral stijf in de ochtend, dan is het een goed idee om een arts te raadplegen. Hij kan onderzoeken of het om reumatoïde artritis (RA) gaat.
In tegenstelling tot artrose, dat zich meestal op leeftijd of na een letsel van een gewricht ontwikkelt, is RA een gevolg van een probleem met je immuunsysteem.
Als je niet tijdig een diagnose krijgt of je niet tijdig aat behandelen, kan er blijvende schade in jouw gewrichten ontstaan. In feite lopen de meeste mensen met RA een of andere gewrichtsschade op. Meestal gebeurt in de eerste 2 jaar.
Jouw huisarts kan bloedtests en röntgenfoto's aanvragen om de diagnose te stellen. Of misschien word je doorverwezen naar iemand die gespecialiseerd is in het diagnosticeren en behandelen van RA. Deze specialist is een reumatoloog.
Een moeilijke diagnose
Soms kan het moeilijk zijn om RA vast te stellen. Symptomen kunnen komen en gaan en ze zijn bovendien niet bij iedereen hetzelfde.
Volgende symptomen komen meestal voor:
- Gewrichtspijn / zwelling / stijfheid, vooral in de kleine gewrichten (polsen, handen, voeten)
- Ongemak gedurende ten minste 6 weken
- Ochtendstijfheid die minstens 30 minuten duurt
- Vermoeidheid
- Verlies van eetlust
- Lichte koorts
Er is echter geen enkele test die aan artsen een duidelijk antwoord geeft.
In het vroege stadium kan RA sterk lijken op andere ziekten zoals: lupus, syndroom van Sjogren, psoriatische artritis, lyme-artritis, artrose.
Dat is de reden, waarom jouw arts zich op veel factoren zal vertrouwen om de oorzaak van jouw pijn en andere symptomen vast te stellen.
Wat te verwachten bij de dokter?
Hier zijn enkele dingen die je mag verwachten bij jouw afspraak, wanneer de arts vermoedt dat jij reumatoïde artritis hebt.
►Persoonlijke en familie medische geschiedenis
De arts zal vragen stellen over jouw verleden en je familie. Als er iemand in jouw stamboom RA heeft, is de kans groter dat jij de ziekte heeft.
►Lichamelijk onderzoek
- De arts zal jouw gewrichten controleren op zwelling, gevoeligheid en bewegingsbereik. RA heeft de neiging meerdere gewrichten te treffen.
- Bloedonderzoek op antilichamen: artsen zoeken naar bepaalde eiwitten die in het bloed verschijnen als je lijdt aan RA:
- Reumafactor (RF)
- Anti-CCP (anti-cyclisch gecitrullineerd peptide)
- ANA of antinucleaire antilichamen
Niet iedereen met RA heeft echter deze antilichamen.
- Andere bloedonderzoeken: naast RF en anti-CCP-antilichamen kunnen ook andere bloedonderzoeken nodig zijn:
- Volledig bloedbeeld. bloedarmoede (lage rode bloedcellen) komt vrij vaak voor bij RA.
- Erythrocyte sedimentatiesnelheid en c-reactief proteïne (CRP). Deze ontstekingsindicatoren zijn vaak hoger bij RA-patiënten.
- Beeldvormingstests: deze kunnen jouw arts helpen bij het beoordelen, hoe ernstig jouw ziekte is en kunnen de voortgang in de loop van de tijd volgen. Röntgenfoto's kunnen aantonen of (en hoeveel) gewrichtsschade er is, hoewel deze schade mogelijk niet vroeg opduikt. Magnetic resonance imaging (MRI) en echografie geven een meer gedetailleerd beeld van jouw gewrichten. Deze scans worden normaal niet gebruikt om RA te diagnosticeren, maar ze kunnen artsen helpen om het vroegtijdig op te sporen.
Wat kan het nog zijn?
Wanneer een arts denkt, hoe waarschijnlijk het is dat jij de ene ziekte boven de andere, of meerdere andere aandoeningen zult krijgen, wordt dit een differentiële diagnose genoemd. Er zijn veel aandoeningen die jouw arts naast RA en naast andere vormen van auto-immuunartritis kan overwegen:
- Virale artritis: rodehond, parvovirus en hepatitis B en C kunnen leiden tot tijdelijke artritissymptomen die op RA lijken.
- Palindroom reuma: periodieke gewrichtsontsteking die kan leiden tot RA, lupus en soortgelijke aandoeningen
- Polymyalgia reumatica: dit komt vaker voor bij 50-plussers, over het algemeen minder pijnlijk dan RA en meer op de schouders en heupen.
Wat is de toekomst na een RA-diagnose?
Raak niet in paniek bij de diagnose van reumatoïde artritis. Hoewel er geen remedie is, leven mensen met RA nu beter dan ooit. De arts zal met jou praten over alle manieren, waarop de ziekte kan worden behandelen en hoe jij de symptomen kunt beheersen.
- Geneesmiddelen: Er zijn verschillende soorten: niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's), corticosteroïden en ziektemodificerende geneesmiddelen (DMARDs).
- Verlaag de belasting van jouw gewrichten: verlies gewicht of blijf op een gezond gewicht. Rust regelmatig uit, maar niet te veel. Het matigen van je activiteiten helpt ook. Gebruik een wandelstok of andere hulpmiddelen om de druk van je onderlichaam weg te halen.
- Chirurgie: als je na verloop van tijd ernstige gewrichtsschade hebt, kan je met jouw arts praten over een operatie. Totale gewrichtsvervanging van de knie, heup, pols en elleboog kan helpen. Minder ernstige operaties kunnen ook goede opties zijn.
Bron: Tekst (vrije vertaling) WebMD.com, Rheumatoid Arthritis (RA) Diagnosis