Doorbraak in behandeling van reumatoide artritis
Een internationaal onderzoeksteam heeft 42 nieuwe genvariaties ontdekt die een verhoogd risico geven op het krijgen van reumatoide artritis. Op eerste kerstdag publiceerde Nature over dit onderzoek, waarbij ook vijf Nederlandse onderzoekscentra betrokken waren, waaronder een groep uit het Radboudumc.
Dankzij de analyse van DNA-materiaal van meer dan honderdduizend mensen is veel duidelijk geworden over het ontstaan van reuma en de exacte werking van een aantal bekende reumamedicijnen. Ook konden de onderzoekers drie medicijnen, die voor andere aandoeningen worden gebruikt, aanwijzen als bruikbaar voor de behandeling van reuma.
Wereldwijd genmateriaal
Met de 42 nieuw genen, die gevonden zijn bij onderzoek met het genetisch materiaal van 29.880 patiënten en 73.758 gezonde mensen uit Europa en Azië, komt het totaal van bekende reumagenen op 101. Van deze 101 genen wijzen de onderzoekers er 98 aan die het doelwit zijn van al bekende therapiën tegen reuma. Daarnaast vinden ze een aantal genen waar medicijnen op aanslaan die momenteel niet gebruikt worden voor de behandeling van reuma, maar voor bijvoorbeeld borstkanker. Het grote voordeel is dat deze medicijnen al zijn toegelaten op de markt en dus snel beschikbaar zijn.
Nederlandse bijdrage
Aan het onderzoek is bijgedragen door acht onderzoeksgroepen van het Radboudumc, Universiteit Twente, UMC Groningen, het AMC en het LUMC. Daarnaast waren er 64 onderzoeksgroepen van over de gehele wereld bij het onderzoek betrokken. Door de brede internationale samenwerking was het mogelijk om grote hoeveelheden genetische data te analyseren. Door de combinatie met al aanwezige biologische kennis konden de onderzoekers zonder aanvullend laboratoriumonderzoek nieuwe medicijnen tegen reuma aanwijzen.
PERSBERICHT Radboudumc: Datum bericht: 7 januari 2014
Bron: http://www.ru.nl/@929521/pagina/
Geplaatst: 2014-08-10