Kanker door reumamedicijn
Sommige reumamedicijnen voor kinderen en jongeren zouden mogelijk later vormen van kanker kunnen veroorzaken. Die vrees spreken Nederlandse kinderartsen en patiëntenorganisaties vandaag uit in een alarmerende reportage in De Telegraaf.
In een open brief aan de Tweede Kamer stellen zij bovendien dat nagenoeg alle geneesmiddelen die aan kinderen worden voorgeschreven vaak niet op hen zijn getest, maar uitsluitend op volwassenen. Aan kinderen worden dan ook nog altijd medicijnen voor volwassenen voorgeschreven, zij het in aangepaste doseringen.
'Risico'
"Medicijnen die kinderen krijgen voldoen vaak niet aan eisen van bewezen effectiviteit en veiligheid, die zo vanzelfsprekend zijn voor volwassenen”, stellen de opstellers van de brief. Het nalaten van dergelijk onderzoek leidt tot onverantwoorde risico’s voor alle kinderen die het geneesmiddel krijgen, waarschuwen zij.
Met de huidige regelgeving in Nederland wordt medisch-wetenschappelijk onderzoek bij kinderen ontmoedigd, "sterker dan in de landen om ons heen”, stelt de Utrechtse kinderreumatoloog prof. dr A.B.J. Prakken, mede namens onder meer de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde, het Reumafonds, en ouder- en patiëntenorganisaties.
Aanval
Al eerder waarschuwde de FDA, de Amerikaanse waakhond voor de veiligheid van voeding en medicijnen, voor het kunnen ontstaan van leukemie en lymfomen bij jonge kinderen en jong-volwassenen door het gebruik van zogeheten TNF-alfa-remmers. Dat zijn middelen die, ook in Nederland, veel bij reuma en andere ’auto-immuunziekten’ worden voorgeschreven. ’TNF-alfa’ is een overactief eiwit dat het immuunysteem ontregelt en dat deze natuurlijke bescherming van het lichaam aanspoort de lichaamseigen cellen aan te vallen. TNF-alfa-remmers zwakken die oneigenlijke afweerreactie af.
Bron: www.telegraaf.nl/gezondheid/actueel/ door René Steenhorst
Geplaatst: 2014-02-03