Een op drie gehandicapten stelt doktersbezoek uit

Categorie: 
Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Een op de drie gehandicapten gaat niet naar de tandarts of koopt geen bril hoewel hij die nodig heeft. Bij de gehandicapten uit de lichtste categorieën stelt zelfs bijna de helft medische zorgen uit, blijkt uit een onderzoek bij meer dan 2.000 Vlamingen met een handicap van de Universiteit Antwerpen. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

“Mensen met een handicap beknibbelen op hun gezondheidszorg omdat ze er te weinig geld voor hebben”, zegt Guido Van Hal, professor medische sociologie aan de UA. “Een kwart van de personen met een handicap leeft volgens onze analyse onder de armoedegrens. In de algemene bevolking gaat het maar om één op de tien personen.”

Opmerkelijk: bij de personen die niet zwaar gehandicapt zijn, die zichzelf kunnen verzorgen en die aan de slag kunnen in een beschermde werkplek, is het probleem het grootst: 46 procent stelt zijn medische zorg uit. “Armoede komt in die groep dan ook het vaakst voor”, zegt Van Hal.

Regelingen zoals het derdebetalersysteem, waarbij de arts een raadpleging direct afrekent met het ziekenfonds en de patiënt niets hoeft voor te schieten, zijn niet voor iedereen doorzichtig, meent onderzoekster Nele Augustyns.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) meldt dat artsen vanaf 2015 bij patiënten met bepaalde chronische ziekten of handicaps verplicht zullen zijn om de derdebetalersregeling toe te passen.

Bron: www.standaard.be

Geplaatst:2013-07-01