Zomerse BBQ voor RA-patiënten
De zomer- vakantiemaanden lopen op hun einde maar er zitten toch nog wel wat mooie dagen aan te komen. Dé tijd van het jaar om samen met je familie en vrienden te genieten van een heerlijk gezellige BBQ.
Of je nu chef-kok of een dankbare gast bent, waarschijnlijk kijk je uit naar die zomerse BBQ's.
Als je echter aan reumatoïde artritis lijdt, kunnen typische BBQ-gerechten pijn in de gewrichten en andere symptomen veroorzaken.
Hoewel er van geen enkel voedingsmiddel bewezen is artritis te genezen, of de symptomen te behandelen, kan een anti-inflammatoir dieet (waarin m.a.w. vooral verse groenten, fruit en magere eiwitbronnen op het menu staan), voor andere redenen nuttig zijn.
"We weten dat mensen met chronische ontsteking een hoger cardiovasculair risico hebben", zegt Scott Zashin MD, een Dallas reumatoloog en klinisch professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Texas Southwestern Medical Center. 'Dus het eten van voedingsmiddelen die ontstekingen niet bevorderen, kan bijgevolg het risico op hart- en vaatziekten verminderen. En als het ook nog eens je artritissymptomen helpt, des te beter."
Met dat in het achterhoofd vroegen we enkele experts 7 artritisvriendelijke gerechten te suggeren om aan jouw eerstkomende BBQ-menu toe te voegen.
Zalm met braambessen |
|
Gezonder rundvlees en kip |
|
Gegrilde broccoli, pompoen en bloemkool |
|
Fruitstokjes "Iedereen houdt van eten op een stokje," zegt Sandon. Pluk seizoenvruchten, in het bijzonder kleurrijke zoals bos- en braambessen of aardbeien en rijg ze op een spies. De antioxidanten in deze vruchten kunnen helpen bij het bestrijden van ontsteking. |
|
Gezonde noten! In plaats van chips met dip, serveer eens kleinere schaaltjes met gezonde noten. Kies voor noten zoals walnoten, pijnboompitten, pistachenoten of amandelen. Beperk je porties tot ongeveer 50 gram, of een handvol. Deze noten bestrijden ontsteking door hun enkelvoudige, onverzadigde vetten. Bonus: Ze hebben ook eiwitten en vezels, die je langer een voller gevoel geven. |
|
Verse bonensalade Sla de gebruikelijke aardappelsalade over die met veel mayonaise en magere bonen geprepareerd is. Voor een verse bonensalade combineer je groen bonen met kidneybonen en kikkererwten (garbanzobonen) en meng het geheel met olijfolie. "Om het anti-inflammatoire vermogen te vergroten, dien op met een spinazieblad of een ander blaadje sla." Beiden hebben vitamine K, waarvan men denkt dat het ontstekingen tegengaat. |
|
Grand Finale: fruit en noten "Verse kersen maken een geweldig dessert", zegt Zashin. "Kersen hebben natuurlijke ontstekings-remmende en anti-oxiderende eigenschappen." Onderzoekers hebben ontdekt dat het eten van kersen, in het bijzonder de zuurdere soorten, ontsteking gerelateerde symptomen doet verminderen. Deskundigen gaan ervan uit dat de stoffen, anthocyanen genaamd, anti-inflammatoire en anti-oxiderende eigenschappen hebben. Of serveer verse watermeloen, overgoten met hartgezonde walnoten, die ook ontsteking kunnen verminderen. |
Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: |
Bron: Everydayhealth.com - Tekst (vrije vertaling) 7 Arthritis-Friendly Foods for BBQ Season