Weer een slecht implantaat, weer weinig informatie - Derde incident met implantaten in half jaar tijd
BRUSSEL - Een onderdeel van kunstheupen blijkt bij ongewoon veel patiënten complicaties te veroorzaken. Net als bij het PIP-schandaal informeert de overheid verontruste patiënten niet zelf. ‘Dat is niet onze taak.’
Kunstheupen met de metalen voering van het merk Smith & Nephew, type ‘R3’ veroorzaken twee tot drie keer zo vaak als normaal complicaties. De voering komt gemakkelijker los, breekt en infecteert het weefsel eromheen. Dat melden de Britse en Australische geneesmiddelenagentschappen.
Op hun websites waarschuwen de Britse en Australische overheden voor verder gebruik van de R3-voering. Patiënten die de voering al hebben, krijgen er het advies om een afspraak te maken met hun orthopedist.
Producent Smith & Nephew heeft het metalen onderdeel intussen van de markt gehaald.
Na het schandaal met de lekkende PIP-borstimplantaten en problemen met metalen kunstheupen, is dit het derde incident met medische implantaten in een half jaar tijd.
In België zijn er ook nu weer patiënten met een implantaat waar iets mis mee blijkt te zijn. Volgens de ziekteverzekering (Riziv) hebben tussen 2008 en 2011 78 patiënten een kunstheup met de metalen voering gekregen.
Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) is op de hoogte van de nieuwste problemen met de implantaten.
‘We hebben ook een melding van een arts gekregen over een gebroken voering’, zegt woordvoerster Ann Eeckhout. ‘Maar we zetten niet, zoals onze buitenlandse collega’s, informatie online. Dat zou een paniekreactie bij patiënten met kunstheupen kunnen uitlokken.’
Volgens Eeckhout ligt de verantwoordelijkheid voor het informeren van de patiënten ook niet bij het FAGG. ‘De artsen moeten dat doen. Zij kennen de patiënten met implantaten, wij niet. Smith & Nephew heeft de artsen die het implantaat gebruikt hebben, overigens een brief gestuurd. Nu is het aan de artsen om hun patiënten op de hoogte te brengen.’
Brief
Vanaf 2014 zou de overheid patiënten met implantaten zelf een brief kunnen sturen. Dan is het register voor patiënten met implantaten klaar. De minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx (PS), werkt er op dit moment samen met het FAGG aan.
Het register komt er omdat begin dit jaar bleek dat veel van de 350 vrouwen met de frauduleuze PIP-borstimplantaten niets hoorden van hun artsen, hoewel die hen hadden moeten informeren.
Martine Van Hecke, coördinator gezondheid bij Test-Aankoop, vindt dat het FAGG niet mag stilzitten tot het register er is.
‘Het agentschap is verantwoordelijk voor de veiligheid van implantaten, want het geeft de toelating voor een nieuw implantaat. Als er iets mis mee is, mag het FAGG niet alle communicatie overlaten aan de producent. Een bericht op de website zou een goede eerste stap zijn. Andere landen doen dat ook.’
Volgens Van Hecke is het overigens geen toeval dat er nu weer problemen zijn met implantaten. ‘In Europa komen medische implantaten veel te gemakkelijk op de markt. Voor geneesmiddelen moeten producenten heel strenge studies uitvoeren. Voor implantaten niet. Pas wanneer het implantaat op de markt is, wordt duidelijk of het wel deugt.’
Bron: Van onze redactrice www.standaard.be/
Geplaatst: 14/07/2012