Wat betekent de afschakeling voor patiënten in ziekenhuizen?
Gaat deze winter het licht uit? En zo ja, wat betekent dat dan voor de veiligheid van patiënten, bewoners en personeel in de zorginstellingen?En hoe kunnen huisartsen zich best voorbereiden op een afschakeling in hun gemeente? Artsenkrant zocht het uit.
Ziekenhuizen blijft men prioritair voorzien van stroom. Is men dan zeker dat men geen problemen zal hebben? "Absoluut niet", zo zegt Peter Raeymaekers van Zorgnet Vlaanderen aan Artsenkrant. "Betekent het feit dat men ze van stroom zal blijven voorzien dat ze gevrijwaard worden van afschakeling of dat ze een prioritaire herinschakeling krijgen? En bij dat laatste weten we dat apparaten soms vreemde dingen doen en dat er technische deskundigen aan te pas moeten komen. Bovendien beschouwt men de woonzorgcentra niet als prioritair en zullen deze zeker afgeschakeld worden als ze binnen het plan vallen. We hebben om uitsluitsel gevraagd, maar dat hebben we niet gekregen. Wij denken dat de impact voor de zorginstellingen niet gering zal zijn. We hebben de situatie in kaart gebracht en zo'n 10.000 mensen kunnen in een kwetsbare situatie terechtkomen."
Paniek niet nodig
Dirk Deman, hoofd technische dienst van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), zegt in Artsenkrant dat paniek zeker niet nodig is. "Ziekenhuizen moeten sowieso voorbereid zijn op een stroompanne. Dan nemen onze diesels binnen de 12 seconden het hele gebouw over. Bovendien zal men de ziekenhuizen prioritair van stroom blijven voorzien. Maar het probleem is dat bij een heropstart alle machines gecontroleerd moeten worden en daar zullen extra mensen voor nodig zijn. Machines blijven onvoorspelbaar, bij een heropstart kunnen bepaalde functies gestoord zijn."
Het grote voordeel van het afschakelplan is dat men het op voorhand weet en maatregelen kan nemen, terwijl men bij een stroompanne voor voldongen feiten staat. "Maar dat neemt niet weg dat het wel veel massaler zal zijn en onze zorginstellingen veel geld zal kosten", aldus Deman.
Geen mensenlevens in gevaar
Deman geeft aan dat de problemen van instelling tot instelling zullen verschillen. Mensenlevens zullen niet in gevaar komen. "Als een huisartsenpraktijk of een woonzorgcentrum zonder stroom valt, is dat heel vervelend. Maar het zal gelukkig geen mensenlevens kosten. De ziekenhuizen zijn sowieso in elke situatie voorzien van elektriciteit via noodgeneratoren. Wel raad ik alle instellingen aan een zo goed mogelijk communicatieplan voor te bereiden voor zowel personeel als patiënten en bewoners. Want als men in een woonzorgcentrum bij een onderbreking bijvoorbeeld kaarsen bovenhaalt, komt men wel in een gevaarlijke situatie terecht."
Wat met huisartsenpraktijken?
En wat met huisartsenpraktijken in afschakelgebieden? Als de elektriciteit uitgaat, is dat onherroepelijk, tenzij voor wie een generator heeft. Computer, telefoon, betaalterminal, het zal allemaal niet meer werken. Huisartsen moeten dus zorgen dat de gsm opgeladen is en kunnen ook de auto het best voltanken, want ook daar werkt niets meer als er geen elektriciteit is.
Bij stroompanne kan de huisarts niets doen, tenzij kritische patiënten doorverwijzen naar een ziekenhuis of een huisarts in een naburige gemeente die niet afgesneden wordt van stroom. Maar zo eenvoudig is dat zelfs niet. De huisarts in de naburige gemeente die wel stroom heeft, zal daarom niet per se ook internet of telefoon hebben. Telenet geeft aan met 'knooppunten' te werken en die komen niet overeen met de schakelkasten van de stroomleveranciers. Bij Belgacom zullen de oude telefoonlijnen het wel nog doen, maar internet kan men vergeten als er geen elektriciteit is.
Katia Belloy (Artsenkrant)
Bron: www.knack.be/nieuws/gezondheid/
Geplaatst: 2014-11-08