Waardevolle expertise van patiënten
Op dinsdag 21 november om 19:00 uur wordt het Patiënt Expertise Centrum toegelicht op het ReumaCafé in het ReumaHuis, Imperiastraat 16 in Zaventem.
Nadien is er ruimte voor discussie.
Je bent hierop van harte uitgenodigd.
In het najaar van 2017 zullen de eerste patiënt experten opgeleid en ingeschakeld worden in verschillende domeinen.
Interesse? Wil je meer weten over deelname of het concept op zich? Neem dan zeker contact op: info@reumanet.be
Kan een Patiënt Expertise Centrum de kwaliteit van zorg helpen verbeteren?
Het kan niet genoeg worden benadrukt:
Goed geïnformeerde patiënten over hun aandoening(en) zijn beter in staat hun ziekte onder controle te krijgen en te houden.
Mensen die in dialoog gaan met hun arts en mee hun eigen behandelproces in handen nemen, bereiken een hogere levenskwaliteit. Steeds meer mensen zien dit in.
Daarnaast erkennen ook andere partijen in de gezondheidszorg, zoals de mutualiteiten, de zorgverleners, beleidsinstanties en de farmaceutische industrie, dat de input van en het nauwer samenwerken met patiënten en patiëntenorganisaties vruchten afwerpt, zowel op regionaal, nationaal als internationaal vlak.
De stem van mensen met een chronische aandoening is belangrijk tijdens het nemen van beslissingen die een impact hebben op deze groep van mensen.
Met dit gegeven in het achterhoofd, lanceerde ReumaNet het concept van het Patiënt Expertise Centrum, met de hulp van enkele andere patiëntenorganisaties. Dit centrum kan de expertise van patiënten gebruiken om het gezondheidssysteem te optimaliseren. Om dit goed te doen, moeten patiënten opgeleid worden. Niet iedereen kan of wil immers een patiënt expert worden en zijn kennis inzetten voor projecten of individuele hulpvragen van andere patiënten.
Een recente haalbaarheidsstudie gaf aan dat naast de mensen met een chronische aandoening ook andere partners in de zorg overtuigd zijn van dit concept. Door patiënt experten niet alleen in te zetten in relatie tot andere patiënten, maar ook met zorgverleners, mutualiteiten, het beleid en de farma-industrie, kan de input van patiënten optimaal gebruikt worden binnen de gezondheidszorg. ReumaNet ijvert nu voor politieke en financiële ondersteuning om dit concept waar te maken.
De eerste stappen worden door ReumaNet al gezet.
Vandaag al kan je bij ReumaNet of bij de verschillenden leden-patiënten- organisaties terecht met allerlei vragen rond jouw zorg.
- De ReumaCoach helpt jou concreet met vragen rond tewerkstelling.
- Binnen het project ReumaMaMa’s worden jonge (toekomstige) ouders en ouders van een kind met reuma begeleid.
- ‘Reuma? Actie!’ focust op het mentale welzijn.
- De ReumaCafé’s reiken telkens een nieuw thema aan.
- Via www.raliga.be kan jij een vraag stellen over elk artikel dat wij publiceren en via ons contactformulier kan je bij ons terecht voor jouw vragen met betrekking tot reumatoïde artritis.
⇒Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be