VIB - Verschillende pistes om TNF tegen te werken cruciaal om acute ontstekingen aan te pakken
Precies 40 jaar geleden werd het cytokine TNF ontdekt. Dit eiwit speelt een belangrijke rol bij acute ontsteking en bij tal van auto-immuun-aandoeningen. Om zijn rol uit te kunnen oefenen, moet TNF een signaal doorgeven. Dit kan door binding op een receptor. Er zijn twee verschillende receptoren gekend waarmee TNF kan binden, namelijk TNFR1 en TNFR2.
Claude Libert (VIB/UGent): "Omwille van zijn belangrijke rol bij ondermeer ontstekingen, focust mijn onderzoeksgroep zich al jaren op de werking van TNF. Zo hebben wij ontdekt dat ontstekingen vrijwel uitsluitend ontstaan nadat TNF bindt met TNFR1. We hebben ook gezien dat de concentratie van deze receptor bepalend is voor de sterkte van de ontsteking. Daarom hebben we recent een antilichaam ontwikkeld dat TNFR1 blokkeert. Misschien kan dit ooit ingezet worden om ontstekingen tegen te gaan."
Het doel van de VIB-onderzoekers is niet alleen TNFR1 te blokkeren, maar ze willen ook beter begrijpen hoe het gereguleerd wordt. Met andere woorden welke mechanismen TNFR1-expressie doen dalen. Ook dit kan eventueel therapeutisch toegepast worden.
De groep van Claude Libert vond dat een bepaalde muizenstam, SPRET/Ei genoemd, zo goed als niet reageert op TNF. Na heel wat onderzoek bleek dat dit het resultaat is van een zeer lage expressie van TNFR1 in die muizen, wat op zijn beurt veroorzaakt wordt door de verhoogde expressie van een micro-RNA-molecule, namelijk miR-511.
Claude Libert: "Injectie van deze miR-511 deed bij muizen inderdaad de TNFR1 dalen en maakte de muizen resistent tegen TNF. Of dergelijke miR injecties ook therapeutisch nut zal verder onderzoek in de toekomst moeten aantonen."
Glucocorticoiden, steroiden die vaak worden voorgeschreven bij ontstekingen, bleken de miR-511 expressie te verhogen. Hun werking ligt dus waarschijnlijk gedeeltelijk aan de invloed waarmee ze via dit moleculaire mechanisme de concentratie van TNFR1 laten dalen, waardoor er minder respons is op TNF.
Publicatie: The fiendish behavior of TNF can be counteracted by microRNA, Cavaillon et al., EMBO Mol Med. 2015
Bron: http://www.vib.be/nl/nieuws/