Verzekeraars weigeren 2.751 chronisch zieken
Niet gezond, geen schuldsaldoverzekering
Verzekeraars weigerden in 2011 liefst 2.751 personen met gezondheids-problemen een schuldsaldopolis. Bijna 18.000 zieke Belgen moesten een forse extra premie betalen, die vaak een veelvoud van de basispremie bedraagt. In de hoop strengere regels alsnog te vermijden, zijn de verzekeraars vandaag wel al soepeler.
Wie jong en gezond is, kan bij een verzekeraar doorgaans makkelijk een schuldsaldoverzekering afsluiten. Maar dat geldt lang niet altijd voor mensen met een chronische ziekte (astma, diabetes), een handicap of een zwaar medisch verleden (kanker). Verzekeraars zien hen als een ‘verhoogd risico' en weigeren hen vaak een schuldsaldopolis of dwingen hen een onmenselijk hoge bijpremie te betalen, in extreme gevallen tot tien keer meer.
Met vaak als gevolg dat de meesten niet alleen een overlijdensdekking mislopen, maar ook een woonkrediet. Want veel kredietinstellingen weigeren een lening aan kredietnemers zonder schuldsaldoverzekering. Met als gevolg dat deze kwetsbare groep vaak geen eigen appartement of woning meer kan financieren.
Extra premie
Verzekeringsfederatie Assuralia gaf in zijn tijdschrift Assurinfo gisteren voor het eerst cijfers vrij over dit pijnlijke probleem. In 2011, het enige jaar waarvoor volledige cijfers beschikbaar zijn, konden 2.751 Belgen geen schuldsaldoverzekering afsluiten. In de helft van de gevallen ging het om afgewezen verzekeringsaanvragen voor de enige eigen woning.
Liefst 17.797 Belgen met gezondheidsproblemen konden alleen een schuldsaldoverzekering afsluiten als ze minstens 50 procent extra betaalden bovenop de basispremie voor gezonde klanten. In 888 gevallen was die extra premie zelfs meer dan 200 procent duurder.
Een nieuwe wet die in 2010 het probleem moest aanpakken via een strenge gedragscode en de oprichting van een compensatiekas - die de zieken die uit de boot vallen financieel moest bijspringen - is na ruim drie jaar nog altijd dode letter. Eerst werd de wet door Assuralia vergeefs aangevochten voor het Grondwettelijk Hof, sindsdien ligt de bal in het kamp van de politiek, die nu via een koninklijk besluit (KB) een oplossing moet vinden.
Maar dat duurt langer dan verwacht, onder meer omdat de regering voorlopig nog wacht op een advies van de privacy-commissie (zie inzet) . ‘Een nieuwe, strengere wetgeving is niet van de baan en komt zeker nog op de regeringstafel', benadrukt woordvoerster Els Bruggeman van het kabinet van vicepremier Johan VandeLanotte (SP.A).
Beperking tot 200 procent
De verzekeraars besloten daar alvast niet op te wachten. In een ultieme poging om nieuwe, strengere regels te vermijden hebben ze hun leden in april vorig jaar opgeroepen tot meer soepelheid in de behandeling van de dossiers en spraken ze onder elkaar af om de bijpremies te beperken tot 200 procent.
De eerste resultaten zijn volgens Assuralia veelbelovend. Afgaande op extrapolaties van voorlopige cijfers, verwachten de verzekeraars dat het aantal weigeringen voor schuldsaldoverzekeringen voor de enige eigen woning in 2012 zal halveren tot 681. Een forse daling dus, die mede te verklaren valt door de sterk gedaalde vraag naar woonkredieten.
En ook de omvang van de bijpremies voor Belgen met gezondheidsproblemen zakt volgens Assuralia. Sinds april 2012 zijn door verzekeraars geen bijpremies meer voorgesteld die meer dan het dubbele van de basispremie bedroegen. Althans, niet meer voor de volledige looptijd van de lening.
Bron: www.standaard.be
Geplaatst: 2013-04-01