UZ Leuven pakt uit met baanbrekende techniek tegen medicatiefouten

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

In het UZ Leuven mag geen patiënt nog een pilletje nemen zonder dat het -aan het bed van de zieke- is gescand. Het systeem is een primeur voor Europa en moet medicatiefouten tegengaan. Die zorgen jaarlijks naar schatting voor 150 doden en duizenden incidenten, zo melden de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg.

"Er gaat meer mis met medicatie dan mensen denken", zegt Thomas De Rijdt, adjunct-diensthoofd van de ziekenhuisapotheek in Leuven. "Dat kan onschuldig zijn, dat je een kwartier te laat een middel neemt, wat soms toch gevolgen kan hebben. Of een patiënt kan compleet verkeerde medicatie krijgen".

In het UZ Leuven, beter bekend als Gasthuisberg, worden per jaar 12 miljoen dosissen aan patiënten gegeven.

Het nieuwe systeem heet 'bedside scanning'. In Amerika is het al verspreid, in Europa wordt ermee getest in een paar ziekenhuizen, maar alleen Leuven doet het voor al zijn gehospitaliseerde patiënten. "Elk medicament wordt eerst herverpakt tot één duidelijk herkenbare dagdosis met een unieke barcode", legt De Rijdt uit. "De verpleegkundige scant aan het ziekenhuisbed eerst de barcode van de patiënt en vervolgens de barcodes van diens geneesmiddelen. Zo blijkt of het om de juiste patiënt gaat, maar de computer geeft ook alarm als in het dossier van de patiënt sprake is van een allergie, of als een combinatie van medicamenten risico's inhoudt."

Het systeem vergt veel goede wil van het personeel én van de patiënten.

Bron: http://www.demorgen.be/

Geplaatst: 2013-12-21