Superbacteriën tegen 2050 dodelijker dan kanker

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Tenzij er snel actie wordt ondernomen, zullen resistente infecties tegen 2050 tien miljoen extra mensen per jaar wereldwijd doden. Dat is het onthutsende resultaat van een nieuwe Britse studie.

Jaarlijks sterven gemiddeld 700.000 mensen aan bacteriën die resistent zijn aan medicijnen. In Europa en de VS gaat het om 50.000 overlijdens per jaar. Indien hier niets aan wordt gedaan, zou het aantal doden tegen 2050 meer dan vertienvoudigen. Dat zegt econoom Jim O'Neill, die door Brits premier David Cameron werd aangeduid om een rapport op te stellen over antimicrobiële resistentie. Zijn analyse is gebaseerd op scenario's van onderzoekers van Rand Europe en auditoren van KPMG.  

In de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) en de MINT-landen (Mexico, Indonesië, Nigeria en Turkije) zou de impact het zwaarst zijn. "In Nigeria zou tegen 2050 meer dan 1 op 4 overlijdens te wijten zijn aan resistente infecties", zegt O'Neill aan de BBC. "India zou twee miljoen bijkomende overlijdens per jaar zien."

Economische impact

De afname van de bevolking en de impact op de gezondheid zou de wereldeconomie doen krimpen met 2 tot 3,5 procent. De kosten zouden volgens O'Neill oplopen tot 80 biljoen euro. En dan heeft het onderzoeksteam nog geen rekening gehouden met de gevolgen voor de gezondheidszorg in een wereld waarin antibiotica niet langer werken.

Gewrichtsprothesen, keizersnedes, chemotherapie en transplantaties zijn maar enkele van de vele behandelingen die antibiotica vereisen om infecties te voorkomen. Zonder efficiënte antibiotica zouden deze procedures veel riskanter en vaak onmogelijk worden.

Het team van O'Neill zal nu onderzoeken welke acties ondernomen kunnen worden om deze opdoemende crisis het hoofd te bieden. Mogelijke maatregelen die bekeken worden, zijn een verandering in het gebruik van medicatie om de resistentie te beperken, de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en de nood aan coherente internationale acties rond medicatiegebruik. Volgens de onderzoekers zal het veel goedkoper zijn het probleem van de resistentie op te lossen dan niets te doen. O'Neill meent dat er "reden tot optimisme" is dat de juiste stappen genomen kunnen worden. Hij verwijst naar onderzoekers en biotechondernemers die broeden op ideeën, waaronder nieuwe medicijnen, vaccinaties en alternatieve therapieën zoals antilichamen.

Bron: www.demorgen.be/wetenschap/

Geplaatst: 2014-12-17