Steeds koude handen?
Een artikel op hln.be geeft uitleg, waarom zovelen koude handen hebben...
Buiten schijnt het zonnetje, binnen zorgt de verwarming voor een behaaglijk warme temperatuur, en tóch zijn jouw handen steeds twee ijsklompjes.
Klinkt herkenbaar?
Het goede nieuws?
Je bent niet alleen. Heel veel mensen klagen over koude handen, en het is iets dat vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
Hoe het komt?
Onze handen worden warm gehouden door de bloeddoorstroming. Maar wanneer de temperaturen veranderen - bijvoorbeeld omdat iemand de deur heeft laten openstaan - heeft ons lichaam nog wat trucjes achter de hand om toch warm te blijven. Eén van die methodes is door het vernauwen van de bloedvaten, waardoor de warme bewaard blijft in ons lichaam - rond de organen. Dat zorgt er echter wel voor dat onze arme vingers het steeds kouder krijgen.
In sommige gevallen is er echter een andere oorzaak:
* je hebt bloedarmoede
Heb jij een ijzertekort? Dan is de kans groot dat je niet alleen sneller moe bent, af en toe last hebt van haaruitval en broze nagels, maar ook dat je handen koud aanvoelen. Met een eenvoudige bloedtest bij de dokter kan dit snel vastgesteld worden en behandeld worden.
* je lichaamsgewicht
Wie weet ben jij gewoon erg slank? Mensen met weinig lichaamsvet hebben namelijk een lagere interne lichaamstemperatuur, waardoor je het vaak kouder hebt dan anderen.
* je hebt het syndroom van Raynaud
De naam klinkt erger dan het is. In feite is het niet meer dan het vernauwen van de bloedvaten wanneer de temperatuur daalt, of wanneer je gestrest of bang bent. Vaak treden er dan koude handen, maar ook een tintelend gevoel en eventueel bleke vingers of rode of witte vlekken voorkomen op. Dit kan veroorzaakt worden door sclerodermie, een auto-immuunziekte die o.a. vaatproblemen veroorzaakt, reumatoïde artritis, arteriosclerose of zenuwaandoeningen.
* je hebt hypothyreoïdie
Een moeilijke naam voor een verminderde werking van de schildklier, waardoor de stofwisseling vertraagt en bepaalde hormonen in een lagere dosis worden afgescheiden dan normaal. Eventuele gevolgen zijn gewichtstoename en veranderingen in de huid en haren, maar ook een gevoeligheid voor koude. Ga zeker langs bij een dokter voor een juiste diagnose.
* je rookt
Een aandoening die bij rokers voorkomt is de ziekte van Buerger. Vooral bij mannen kan het gebeuren ontstaan soms kleine ontstekingen die de kleine slagaders afsluiten. Dat zorgt er vervolgens voor dat je handen en voeten koud en gevoelloos kunnen worden, eventueel heb je zelfs last van spierkrampen en pijn.
* je hebt suikerziekte
Bij mensen met suikerziekte kan het gebeuren dat een te hoog suikergehalte in het bloed zorgt voor een slechte doorbloeding. Dit kan leiden tot pijnlijke benen tijdens het wandelen of in rust, maar ook koude handen en voeten.
Bron: Tekst aan hln.be, Dus daarom heb jij altijd koude handen
Meer info op raliga.be over: handen