Samen zetten we Patient Empowerment om in de praktijk: wat houdt ons tegen?

Geplaatst op: 
Donderdag, 25 augustus, 2022 - 19:33

Wat houdt ons tegen?

Samen zetten we Patient Empowerment om in de praktijk: wat houdt ons tegen?

Deze vraag lanceert de vzw Patient Empowerment in een enquête waarvan het invullen maar één minuut duurt. Je vindt er informatie over op www.patientempowerment.be. Het is niet zomaar een vraag.

De meeste mensen die ziek worden, willen niet het gevoel hebben dat ze alles zomaar moeten ondergaan. Misschien geldt dat ook voor jou. Zelf wil ik goed weten wat mij overkomt, waaruit de behandeling precies zal bestaan en welke werking (en eventuele bijwerkingen) die zal hebben, zowel op korte termijn (= meteen of morgen), op middellange (= een maand) als op lange termijn (= 6 maanden, een jaar of langer). Pas als ik daar een goed zicht op heb, voel ik mij psychisch comfortabel bij een behandeling. Natuurlijk weet een arts ook niet alles met 100% zekerheid, maar hij of zij kan wel een op wetenschappelijk onderzoek en ervaring gebaseerde inschatting maken. Onzekerheid is nooit uit te sluiten, maar ze moet wel zo beperkt mogelijk zijn.

Je moet het ook willen

Dat bereiken is afhankelijk van veel factoren. Hoe gedraagt de zorgverstrekker (de arts, de verpleegkundige, de psycholoog of psychiater, de kinesitherapeut, …) zich tegenover jou? Hoe gedraag jij je als zorgvrager (patiënt, cliënt, bewoner, …) tegenover de zorgverstrekker? Omdat uit mijn onderzoek blijkt dat je als patiënt erg afhankelijk bent van de zorgverstrekker (en in de eerste plaats van de arts) en afhankelijker dan de arts van jou, speelt die zorgverstrekker een sleutelrol om het gevoel te voorkomen dat je alles zomaar moet ondergaan. Hij of zij moet trachten jouw gevoel van zelfcontrole en autonomie zoveel mogelijk te herstellen, behouden of zelfs versterken. Dat heet dus ‘empowerment’. Jij als patiënt moet op jouw beurt natuurlijk aan het stuur van je zorgproces willen zitten en daar een inspanning voor willen doen. Je moet dus ook ‘empowered’ willen zijn.

Doorlopend krijg ik van zowel zorgverstrekkers, zorgvragers als zorgorganisaties (ziekenhuizen, GGZ, WZC, …) de bevestiging van het belang en de relevantie van Patient Empowerment. Vandaag vinden velen het normaal dat een patiënt het recht heeft om goed geïnformeerd te zijn, te participeren en mee te beslissen over zijn behandeling. Tegelijk getuigt men zeer geregeld dat we nog lang niet zover zijn. Hoe komt dat? Als iedereen er zo positief tegenover staat, wat houdt ons dan tegen?

Het 2de zorgsymposium op 25 oktober

Goede vraag vonden we, vandaar de uitnodiging aan jou om ze te beantwoorden. Eén vraag dus en ze beantwoorden duurt niet eens één minuut. Daar laten we het als vzw Patient Empowerment niet bij. Op het 2de zorgsymposium van de vzw Patient Empowerment en THE Institute op 25 oktober zoomen we er ook op in. Natuurlijk blijven we sensibiliseren, maar we blijven dan vooral staan bij hoe je Patient Empowerment concreet maakt en wat ervan in de weg staat. Een groot aantal sprekers zal opnieuw via korte to the point spreekbeurten relevante aspecten van de vraag presenteren. Ook dit jaar vinden we het uiteraard superbelangrijk dat ook patiënten en andere zorgvragers deelnemen. De leden van de RA Liga vzw kunnen gratis deelnemen na inschrijven via info@raliga.be 

Ook op 25-10 lanceren we als vzw een Praktijkboek Patient Empowerment voor Zorgverstrekkers en een bijhorende les voor zorgverstrekkers. De komende maanden grijpen een aantal proeflessen plaats. Het Praktijkboek bouwt verder op en maakt concreet mijn basisboek ‘Balanceren tussen macht en onmacht’ (Politeia).

‘Je hebt mekaar meer te vertellen dan je denkt’

We gaan nog een stapje verder. Op het zorgsymposium presenteren we onze 2de campagne dit keer onder het motto ‘Je hebt mekaar meer te vertellen dan je denkt’. We zullen oproepen aan zorgorganisaties om mee te doen (vorig jaar namen er bijna 50 deel) en gedurende de ganse campagnemaand gaan we praktische tips verspreiden en zorgvragers en zorgverstrekkers uitnodigingen om uit eigen ervaring zelf tips te geven.

Dit doen we allemaal omdat Patient Empowerment niet enkel een zaak is van mooie principes en attitude, maar van concreet gedrag. Daar gaan we dus vanaf nu nog meer op focussen.

De enquête die we in de aanloop naar het zorgsymposium op 25-10 gelanceerd hebben en het zorgsymposium zelf zijn duidelijk maar de start. Met uw hulp lukt het ons. Maar we doen het voor jou. Voor jou op het moment dat je patiënt bent en het meest kwetsbaar. En voor een chronische patiënt is het doorlopend aan aandachtspunt. Maar samen zetten we Patient Empowerment om in de praktijk.

 

Prof. Edgard Eeckman

 

Prof. Edgard Eeckman was tot half juni communicatiemanager van het UZ Brussel. Hij is voorzitter van de vzw Patient Empowerment. Hij studeerde communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en is doctor in de media- en communicatiestudies. Hij is gastprofessor over Patient Empowerment aan meerdere onderwijsinstellingen en als wetenschapper aangesloten bij de VUB-onderzoeksgroep ECHO over media, cultuur en politiek. Info over de vzw op www.patientempowerment.be. Je kan je er gratis abonneren op de nieuwsbrief van de vzw Patient Empowerment.