Reumapatiënt gebaat bij vroege diagnose

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Patiënten met beginnend ontstekingsreuma zijn veel beter af als ze binnen twaalf weken na het begin van de klachten behandeld worden.

Dat blijkt uit onderzoek van dr. Annette van der Helm en collega’s van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat is gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis and Rheumatism. Om die reden is de afdeling Reumatologie van het LUMC afgelopen september begonnen met een inloopspreekuur voor mensen met gewrichtspijn.

 

De onderzoekers keken bij een groep van 1.650 patiënten met gewrichtsontstekingen hoeveel tijd er verstreek tussen het ontstaan van de klachten en de start van de behandeling door een reumatoloog.

Bij slechts 31 procent van deze groep patiënten was die termijn onder de twaalf weken. Bij een subgroep van 600 patiënten met reumatoïde artritis onderzochten de LUMC’ers welke effecten een latere start van de behandeling had op het verloop van de aandoening. Die effecten bleken aanzienlijk. Patiënten die binnen twaalf weken na het ontstaan van de klachten behandeld werden, hadden na zes jaar bijna de helft minder schade aan de gewrichten. Bovendien hadden ze bijna twee keer zoveel kans om in een zogenoemde medicijnenvrije remissie te komen, dat wil zeggen: zelfs zonder gebruik van medicijnen geen last meer te hebben van de ziekte.

Ziekte en behandeling
Bij reumatoïde artritis en aanverwante aandoeningen ontstaan er ontstekingen in de gewrichten die pijnlijk zijn en tot gewrichtsschade kunnen leiden. De afgelopen vijftien jaar is er veel veranderd in de behandeling van reumatisch ontstekingsreuma. De geneesmiddelen tegen RA die het ziekteverloop beïnvloeden (DMARD’s), zoals methotrexaat en infliximab, verminderen de ontstekingen effectief en bij een deel van de patiënten verdwijnt de reuma zelfs, vooral wanneer de behandeling direct gestart wordt.

Vertraagde diagnose
Van alle patiënten met een gewrichtsontsteking heeft de groep patiënten met reumatoïde artritis de meeste vertraging tussen de eerste klacht en het eerste bezoek aan de reumatoloog. Dit komt vooral doordat de klachten bij deze groep vaak sluipend of geleidelijk beginnen. Vaak zijn zowel de patiënt als de huisarts niet direct gealarmeerd. Daarnaast zit de gewrichtsontsteking veelal in de kleine gewrichten van handen en voeten. Ontsteking in deze gewrichten is vaak subtiel en, zeker in een vroeg stadium, moeilijk te herkennen.

Bron: Submitted by LUMC on 7 October, 2010
Bron: LUMC