RA Liga afdeling Kortrijk: Annemie neemt afscheid als voorzitster maar niet als bestuurslid.

Categorie: 
Geplaatst op: 
Woensdag, 13 januari, 2021 - 14:17

Op 1 januari nam Annemie Lamote (76) afscheid als voorzitter van de Kortrijkse afdeling van RA-liga, maar ze blijft nog enkele secretariaatstaken behartigen en blijft ook in het bestuursteam.

De RA-liga vzw is de patiëntenvereniging die informatie verstrekt over zowel het medische aspect rond de aandoening Reumatoïde Artritis (RA), als rond de sociale impact voor de patiënt en zijn omgeving.

Annemie kreeg zelf de diagnose Reumatoïde Artritis in 2010. “Dat was zeker 5 jaar te laat”, zegt ze. Annemie werkte tot haar 58ste in het onderwijs voor verpleegkunde. “De laatste jaren had ik heel wat problemen met mijn handen. Jarenlang zeiden dokters me dat ik artrose had en dat er niets aan te doen was. Ik ben slechts aan 2 van mijn vingers niet geopereerd”, zucht Annemie. Ook vermoeidheid kwam de kop opsteken. Het eerste jaar van mijn pensioen heb ik echt in vermoeidheid doorgebracht. Uiteindelijk ging ik naar een reumatoloog die de diagnose RA stelde. Ik ben die reumatoloog dankbaar want ik kreeg een goede behandeling met resultaat. Waarschijnlijk kon die behandeling me van een aantal beperkingen afhouden! Ik neem nu nog medicatie en krijg nog inspuitingen maar ik kan nog al mijn werk doen. Ik moet natuurlijk wel doseren.”

Een jaar na haar diagnose kwam Annemie al bij Kortrijkse afdeling van de RA-liga. “De contacten met lotgenoten hebben me altijd opgebeurd en ik hoorde veel mensen met RA die het moeilijker hadden dan ik zelf.” Annemie vertelt dat bij RA vooral de kleinere gewrichten ontsteken. “Het is chronisch, er is geen oorzaak gekend en het kan ook niet genezen worden. De gewrichten kunnen ook vervormen door de ontstekingen. In tegenstelling tot andere vormen van reuma zit het van ons niet op het bekken en de wervelkolom. In de pathologie zijn er ook nog enkele andere punten die verschillend zijn. Er zijn veel soorten reuma. Wat RA ook kenmerkt is de vermoeidheid. Sommige lotgenoten kunnen daardoor niet meer werken. RA-patiënten kunnen ook geen fijn werk uitvoeren. Zo kunnen verpleegkundigen met RA geen spuitjes toedienen of draadjes van een hechting wegnemen.”

Annemie werd in 2016 voorzitter van RA-liga afdeling Kortrijk. Ondertussen nam ze ook het secretariaatswerk op zich. Nu wil ze het rustiger aan doen en wat meer tijd maken voor familie en hobby’s. Mijn ritme vermindert ook wel een beetje en het zou fijn zijn als er enkele verantwoordelijkheden wegvallen.” Op 1 januari stopte ze als voorzitter. “Voorlopig vonden we nog niemand die de taak als voorzitter op zich wou nemen”, vertelt Annemie Lamote, die net over de grens met Rollegem in Luingne woont. “Ik probeerde de laatste jaren meer dingen te verdelen. Het zou wel fijn zijn om nog één of enkele teamleden bij te hebben. We kijken ook verder dan enkel bij mensen die zelf RA hebben. Zo kunnen medewerkers voor fysieke taken zoals tafels klaarzetten en drank bedienen ook een meerwaarde betekenen.” Het team bestaat naast Annemie momenteel uit Marc Deneweth uit Kortrijk, Veerle Devos van Beveren-Leie en Jean-Marie Provoost en zijn vrouw Rachel Nuyttens uit Heule. “Marc is met zijn 83 lentes het oudste bestuurslid en wil gelukkig nog penningmeester blijven. Hij doet dat heel punctueel.”

Jean-Marie Provoost werd de nieuwe contactpersoon voor de afdeling die momenteel 53 leden van over heel de provincie telt. “Hij legt heel makkelijk contacten, ook met de stad. Onze vereniging is nauw verbonden met de SAPH (Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap). We worden ook ondersteund en mogen voor onze bijeenkomsten gebruik maken van de faciliteiten van de stad en van Vormingplus. De verbinding met Kortrijk is verrijkend en we stellen toch wel vast dat Kortrijk goede inspanningen levert voor mensen met beperkingen.”

Naast de lokale verbinding met Kortrijk en de informatiebijeenkomsten heeft de RA-liga ook een nieuwsbrief en een tijdschrift. “De websites van RA en Reumanet bieden ook betrouwbare informatie.”  De RA-liga ondersteunt lotgenoten om te krijgen waar ze recht op hebben. “Velen hebben het bv. moeilijk om halftijds te kunnen werken. We staan ook lotgenoten bij die de diagnose krijgen en hierdoor soms wel eens in paniek zijn. De praatcafés doen het ook altijd goed. Soms is elkaar begrijpen en een schouderklop geven of krijgen al voldoende!”

“We hopen in februari of maart toch weer al een bijeenkomst te kunnen organiseren. De bijeenkomst met Professor Stockman die vorig jaar over handbehandelingen zou komen spreken willen we snel opnieuw inplannen.”

Er is ook een groep Jong Reuma van RA voor twintigers met de diagnose.

Het herkenningsteken voor RA is de oRAnje knoop, die Annemie draagt. “Het is ons symbool, omdat wij vaak last hebben aan onze vingers en knopen niet gemakkelijk dicht krijgen. Met die oranje knoop willen we mensen sensibiliseren om RA bespreekbaar te maken.”

 

Wie interesse heeft in de vereniging of wil meewerken kan contact opnemen met Jean-Marie Provoost op 056 35 63 64 of op jeanmarie@raliga.be