RA in een liefdevol team

Geplaatst op: 
Dinsdag, 14 februari, 2017 - 20:04

Vertaalde blog van Lene Andersen (Canada)

Wanneer we ons engageren om iemand lief te hebben, hetzij door formele geloften, hetzij met beloften tussen elkaar, dan horen we dat zinnetje  “in goede en in slechte dagen”, maar niemand verwacht zich echt aan dat slechtere deel…

En dan gebeurt het toch, een van jullie wordt gediagnosticeerd met een chronische ziekte, zoals reumatoïde artritis, en daardoor zal je aan de lijve ondervinden dat die woorden niet alleen maar theoretisch zijn, maar jouw realiteit …

Voor sommigen lijkt het te werken. Op de een of andere manier lijken die dagen van pijn en onvermogen, van onrust op financiëel, fysiek en emotioneel vlak de relatie aan te sterken, waardoor zij dichter naar elkaar groeien en sterker worden, een hechter team vormen.
Bij andere koppels ondermijnt de diagnose de eens zo solide basis van de relatie.

Niet alleen jij wordt met de nieuwe realiteit van pijn, uitputting en medicijnen geconfronteerd maar ook jouw partner heeft een en ander te verwerken.

Wat gebeurt er? Wat kunnen jullie doen om samen te genezen?

De RA-diagnose komt niet alleen bij jou aan als een schok, maar ook bij jouw partner.
Net zoals jij angst voor de toekomst koestert, zo ook rijzen er vraagtekens bij jouw partner.
Net zoals jij verdriet hebt, treurt ook jouw partner.
Alleen jij hebt geen keuze om met de ziekte te moeten leven, maar je partner wel en soms kiest hij of zij voor het hazenpad. Wanneer dit gebeurt, bedenk dan dat deze reactie weinig met jou te maken heeft maar het zegt des te meer over hem of haar.
Als je een chronische ziekte hebt, betekent dit in geen geval dat jij het niet waard bent om van te houden! Treur om je verlies, doe je tegoed aan wat lekkers en kijk vooruit naar iemand die jou waardig is!

Maar soms wordt de aftocht subtieler geblazen.
Het kan gebeuren dat de partner weigert om zich over reumatoïde artritis te informeren, niet met jou wilt praten over hoe de ziekte jou, jullie beiden of jullie gezin beïnvloedt, of jou misschien wel lui noemt, omdat je regelmatig in de zetel ligt.

En dan is er die angst voor de veranderingen in je leven.
Zal jouw partner nog steeds van je houden, ook wanneer jij datgene dat jullie gewend waren om samen te doen – wandelen – tennissen -avontuurlijk sporten – niet meer kan?
Word jij tot last van je partner, omdat hij of zij al het werk doet?
En wanneer jij je zo slecht voelt en maandenlang seks wel het laatste is waaraan je denkt, zullen zij dan elders op zoek gaan naar intimiteit, of jou uiteindelijk voor altijd verlaten?

RA in een liefdevol teamHet begint met ‘educatie’ en het hangt allemaal van jou af.
Jij bent degene met RA, degene die weet hoe het voelt en diegene die onderzoek naar de ziekte heeft gedaan.
Misschien denk je nu dat het niet eerlijk is dat jij de hand van je partner moet nemen om hem de weg te tonen, terwijl jij degene bent die steun nodig heeft!
Dit moet je van je afzetten!
Het doel is dat jullie beiden terug een ​​team worden en om dat te bereiken, moet iemand beginnen.
►Vraag jouw partner om jou te begeleiden naar de volgende afspraak met de reumatoloog, druk nuttige artikels af van bijvoorbeeld www.raliga.be (of andere websites) en hang ze op de koelkast.
►Wees open over hoe jij je voelt, druk jouw frustratie uit over het feit dat jij je omwille van reumatoïde artritis de ene dag goed voelt en de andere dag volledig uitgeteld bent … en als bijkomend voordeel kan dit jouw partner helpen om te begrijpen dat je niet uit luiheid maar omwille van je ziekte af en toe een namiddagdutje doet.
►Verwacht niet van je partner dat hij of zij in staat is om je gedachten te lezen. Als je hulp nodig hebt, vraag dan hulp, openlijk en zonder wrok. Vergeet niet dat je zelfs voor je RA-diagnose soms je partner om hulp vroeg om bijvoorbeeld een bokaal te openen, of een massage aan je nek of rug vroeg omdat je gespannen was, of vroeg om de zorg om de kinderen even van je over te nemen na een zware week en omdat je een uurtje voor jezelf wilde.
Dit is niet anders.
►Bedenk ook dat jouw partner jou niet koos omdat je kon golfen als de beste, of de Appalachen gepakt en gezakt kon doorkruisen.
►Vergeet niet dat je zelfs voor je RA had, de huishoudelijke taken al had verdeeld op basis van talent en interesse - gelijkheid in een relatie betekent niet dat je elk de helft van alles moet doen. Het kan betekenen dat jij de rekeningen betaalt, of de loodgieter belt, terwijl je partner het gras maait en het huis stofzuigt.

Het komt erop neer dat jij en je partner een team vormen, een eenheid.
Soms kan een ruwe zee betekenen dat je op drift slaat, ver weg van elkaar, in een sfeer van IK en JIJ terechtkomt in plaats van ONS en dat jullie je moeten herpositioneren en samenwerken om terug als team dezelfde koers te varen.
Deze nieuwe uitdaging in jullie leven kan een kans op een diepere verbinding zijn, een kans op een grotere diepgang.
Om dit te bereiken, moet jij je eigen pijn en wrok opzijzetten, bereid zijn om echt te luisteren naar je partner, met een open hart en geest.
En zij moeten hetzelfde voor jou doen.

Zo belanden we terug bij open en eerlijke communicatie.
Dit kan een tijdje in beslag nemen en soms moet je hulp zoeken om je daarbij te laten helpen. Het maakt niet uit wat voor soort hulp; een psycholoog, een maatschappelijk werker of een geestelijk parochielid. Zij kunnen allemaal nuttig zijn afhankelijk van jouw overtuigingen en bankrekening.
Het belangrijkste is om te erkennen wanneer jullie beiden samen hulp nodig hebben en dan die hulp erbij halen, tezamen.

En als je dat doet, als jullie beiden ervoor gaan (zelfs al voelt het onwennig in het begin), als jullie echt horen wat de ander zegt, kunnen jullie terug samen op pad als een liefdevol team.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Tekst (vrije vertaling) ontleend aan healthcentral.com, Relationship Advice for Your Partner After a Rheumatoid Arthritis Diagnosis


 
lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTEN WORKSHOP - OP ZOEK NAAR JE TALENTEN