Nieuwe techniek biedt perspectief voor kinderen met jeugdreuma

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Een nieuwe testtechniek bij kinderen met jeugdreuma kan in één keer meer dan dertig verschillende stoffen meten in bloed, of gewrichtsvloeistof zichtbaar maken. Dat betekent dat de kinderen nog maar één keer geprikt hoeven worden, terwijl dat tot nu toe veel vaker nodig is.

Deze techniek kan bijdragen aan onderzoek naar de oorzaak en (nieuwe) behandeling van jeugdreuma. Wilco de Jager werkt in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en promoveerde op 20 maart.

De Jager heeft de nieuwe techniek Multiplex Immuno Assay (MIA) geschikt gemaakt voor metingen in bloed en gewrichtsvloeistof. Hij constateerde dat er bij elke vorm van jeugdreuma verschillende stofjes in het bloed en gewrichtsvloeistof zitten. Dit verschil wijst er volgens hem op dat met deze techniek mogelijk zal zijn te voorspellen welke vorm van jeugdreuma een kind ontwikkelt. Opmerkelijk was volgens de Jager ook dat bij patientjes bij wie de ziekte geheel onder controle was en geen medicijnen meer gebruiken, toch andere stofjes gevonden werden dan bij kinderen die nooit reuma hadden gehad. Deze nieuwe techniek kan bijdragen aan het vinden van de mogelijke oorzaak en (nieuwe) behandeling van jeugdreuma.

In Nederland hebben tussen de twee en drieduizend kinderen een vorm van jeugdreuma. Deze kinderen zijn vaak erg ziek en groeien slecht door de zware medicijnen die ze moeten gebruiken. Hoe de ziekte verloopt, is niet te voorspellen. Bij 40% van de patientjes blijft de ziekte op volwassen leeftijd bestaan. Ieder jaar komen er ongeveer 300 nieuwe patientjes bij. Het onderzoek van De Jager is voor een belangrijk deel gefinancierd door het Reumafonds.

Bron: UMC Utrecht (20/03/2008)