Nieuwe genetische aanwijzingen om reumatoïde artritis te 'genezen'

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Een internationaal team van onderzoekers heeft meer dan 40 nieuwe gebieden in het DNA gevonden die het risico op reumatoïde artritis verhogen.
Dit werk is de grootste genetische studie die ooit uitgevoerd werd, met bijna 30.000 patiënten.

De onderzoekers menen dat nieuwe geneesmiddelen op een dag zullen kunnen ontwikkeld worden om in deze gebieden een behandeling te bieden voor de ziekte.

De bevindingen worden gepubliceerd in het tijdschrift Nature

Het onderzoek vergeleek het DNA van artritis patiënten met deze zonder de ziekte en vond 42 'defecte' gebieden die met de ziekte gelinkt zijn. De hoop is dat medicijnen kunnen worden ontwikkeld om deze fouten te compenseren.

"Dit biedt in de toekomst mogelijkheden om de genetica te gebruiken om nieuwe geneesmiddelen voor complexe ziekten zoals reumatoïde artritis te behandelen of zelfs te genezen" zegt Professor Robert Plenge van Harvard Medical School.

Complexe ziekten

Sommigen hebben betoogd dat het identificeren van genetisch zwakke gebieden voor complexe ziekten - bekend als single nucleotide polymorfismen (SNP's) - niet zinvol is. Er is weinig of geen bewijs, stellen zij, dat "het tot zwijgen brengen van de SNP's" met geneesmiddelen de symptomen zal verlichten.

Maar Dr Plenge zegt dat het feit dat hij een geneesmiddel vond dat de symptomen behandelt die voortvloeien uit een bepaalde SNP voor reumatoïde artritis, deze genetische benadering valideert. 

"Het biedt enorme mogelijkheden. Deze aanpak kan worden gebruikt om therapeutische doelwitten voor complexe ziekten te identificeren, maar niet alleen reumatoïde artritis maar ook diabetes, Alzheimer en coronaire hartziekten".

Fast Track

De studie vond ook SNP’s bij patiënten met reumatoïde artritis die ook voorkomen bij patiënten met bepaalde vormen van bloedkanker.

Volgens Prof Jane Worthington, directeur van het centrum voor genetica in Manchester, suggereert deze observatie dat de medicijnen die worden gebruikt om de kanker te behandelen effectief zouden kunnen zijn tegen reumatoïde artritis en dus moeten er snel klinische proeven volgen.

Door Pallab GhoshWetenschap correspondent, BBC News

Bron: http://www.bbc.co.uk/news 

Geplaatst en vrije vertaling: webmaster: 2013-12-28