Natuurwandeling DE LIEREMAN te Oud-Turnhout op 14 september 2014
Verslag groep 2 wandeling van 14 september 2014.
Na een welverdiende vakantie zijn we weer vol goede moed aan een nieuw werkjaar begonnen.
Zondag 14 september was de eerste activiteit van dit nieuwe RA-werkjaar. Deze keer werd het een doe-activiteit want iedereen weet ondertussen wel dat bewegen goed is voor ons, RA-patiënten. Daarom zijn we gaan wandelen en wel in het natuurgebied van het Landschap De Liereman in Oud-Turnhout.
Omdat niet iedereen even ver kan wandelen werden we in 2 groepen ingedeeld. Groep 1 deed de wandeling van 2 km en groep 2 de wandeling van 4 km. Samen met onze respectievelijke gidsen beginnen we aan onze zonnige zondagnamiddag-wandeling.
Onze gids Herman (groep 2) vertelt ons over het natuurbeheer, bosbeheer, heideherstel en heischraal grasland.
Enkele meters na het vertrek hielden we al halt en zagen aan onze linkerkant opgehoogde, malse weiden terwijl aan de rechterkant lagergelegen bos was. Dit was toch wel raar maar er was wel een logische verklaring voor, nl. de volgende: in vervlogen tijden lieten de boeren hun beesten altijd in de potstal staan. Dit is een stal waarin een gat uitgegraven is waar de beesten in staan en dus ook de uitwerpselen in terechtkomen. Heide werd afgeschraapt en op het mest gestapeld. Dan kwam er weer een deel uitwerpselen en heide en dit bleef zo doorgaan totdat de beesten bijna met hun hoofd tegen het dak stonden. Dan werd dit vruchtbare mengsel op de akkers uitgestrooid om die te bemesten. Dit was toen de enige mogelijkheid om vruchtbare grond te bekomen want van kunstmeststof was nog geen sprake. Dit is de reden waarom de akkers hoger kwamen te liggen dan de heide, die niet bemest werd.
We zijn onderweg ook de voorloper van de klittenband (velcro) tegengekomen, nl. de klitten. Dit is een plantje waarvan de zaden aan o.a. kleding blijft plakken.
We hebben het verschil leren kennen tussen beheerd en aangeplant bos.
We hebben ervaren dat muggen ook in Oud-Turnhout van de partij zijn en duchtig kunnen steken.
Door het natuurgebied loopt een aardgas-pijpleiding. Hier bovenop mogen geen bomen aangeplant worden maar planten met oppervlakkige wortels wel. Hier groeien 2 soorten heide naast elkaar die normaal in de natuur niet samen voorkomen. Helikopters overvliegen dagelijks het terrein om te controleren op ontoelaatbare werkzaamheden.
We hebben over knuppelpaadjes gewandeld waaronder een moerassig gebied aanwezig was met zeldzame planten. Dit is ook de leefomgeving van de levendbarende salamander.
We hoopten shetlanders en galloways (dit zijn Schotse runderen) te zien maar zij dachten daar zelf anders over en lieten zich dus niet zien. Zij worden ingezet om de grassen tussen de heide kort te houden en overwoekering door het gras tegen te gaan om zo de heide meer kans te geven op herstel.
Heb je ooit van gagel gehoord? Dit is een aromatische plant die hier ook groeit en gebruikt wordt als ingrediënt om gagelbier te brouwen. Dit gagelbier is een streekproduct dat in het bezoekerscentrum kan gedronken worden.
Gelukkig had het de laatste 14 dagen vóór de wandeling niet geregend zodat ons 2de deel van de wandeling min of meer moddervrij bleef.
Ongeveer 2 uur na vertrek was onze wandeling ten einde en genoten we, samen met groep 1, van de lekkere belegde bio-broodjes en het pijpenstrootje.
Greet was een wandelaarster van groep 1 en om een idee te hebben van hun ervaringen, schreef zij het onderstaande verslag
Maria Joos
*****
Verslag groep 1 van de Wandeling in natuurreservaat DE LIEREMAN op 14 september 2014, o.l.v. gidsen nl Herman Vercammen en Jorg.
Achttien nieuwsgierige volwassenen en drie enthousiaste kindjes hebben op 14 september ingeschreven om van de korte rolstoelvriendelijke wandeling te genieten in het mooie natuurreservaat De Liereman te Oud-Turnhout. Onder een warm nazomerzonnetje staat onze gids Jorge, tot in de puntjes voorbereid, ons op te wachten. Het belooft een prachtige natuurwandeling te worden, een onderdompeling van anderhalf uur in de wonderlijke wereld van planten en dieren op de heide en in het bos.
Onze gids is duidelijk van alle markten thuis. Hij laat ons genieten van de zeldzame blauwvleugelsprinkhaan die onverwachts voor onze ogen opduikt, de wespenspin die tussen brem haar cocon met eitjes bewaart en nog veel meer planten-en dierenweetjes. Wie er bij was weet nu bijvoorbeeld hoe het heidelandschap is ontstaan en hoeveel moeite het kost om dit te bewaren. De wandeling is niet alleen goed voor lijf en leden, maar ook een streling voor het oog: heel uiteenlopende biotopen laten zich bewonderen. Ook de leergierige mens in ons is, vaak op ludieke wijze door de gids, tevreden gesteld.
Een wandeling die voor herhaling vatbaar is, is een veelgehoorde zin. De sfeer binnen de groep, de natuur, de omgeving, het zonnetje, de lekkere maaltijd met bio-broodjes achteraf en het gezellig uitwisselen van ervaringen tussen de twee wandelgroepen maakt deze namiddag de moeite waard!
De enige terechte opmerking is dat het bezoekerscentrum De Liereman zeker meer aandacht moet besteden aan het parcours voor rolstoelgebruikers. Dit was op sommige plaatsen echt onvoldoende toegankelijk!
Greet