Mogelijke problemen met metalen kunstheupen - 54 incidenten gemeld met metalen kunstheup van DePuy
In België zijn er 54 incidenten gemeld met metalen kunstheupen van het merk DePuy, meerbepaald de types ASR XL Acetular System en ASR XL Hip Resurfacing System. De meldingen, aan de Evaluatiecommissie voor medische hulpmiddelen, dateren uit de periode september 2010 en januari 2012, zegt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).
In september 2010 riep de Amerikaanse producent DePuy de twee types metalen kunstheupen terug omdat vrijgekomen metalen voor pijn en zwellingen konden zorgen.
Screening
In België was er vóór de terugroeping één incident gekend, net na de terugroeping waren er zeven patiënten die een probleem hadden en tussen de terugroeping en januari 2012 steeg dat aantal tot 54. "Die mensen ondergingen een controle-ingreep, maar er is geen enkele melding dat een heup volledig moest vervangen worden", aldus Ann Eeckhout (FAGG).
Na de terugroeping werd een taskforce opgericht met vertegenwoordigers van het RIZIV, de FOD Volksgezondheid, het FAGG, verzekerings- en verzorgingsinstellingen. "Bedoeling is om een goede analyse van het probleem te maken en een goede patiëntenopvolging te voorzien. Het bedrijf heeft aan alle ziekenhuizen en orthopedisten een informatiebundel bezorgd."
Richtlijnen
Behalve de opvolging van de incidenten is er een werkgroep opgestart om een algemene communicatiecampagne uit te werken naar orthopedisten. "Richtlijnen moeten adviseren welk soort prothese bij welke patiënt hoort." Verder wordt ook gewerkt aan een register voor medische hulpmiddelen, waar onder meer ook heupprothesen in zouden opgenomen worden.
Bron: www.medinews.be
***
Dr. Xavier de Béthune, die samen met zijn team onderzoek doet naar heupprothesen, is zo vriendelijk geweest om één en ander op een rijtje te zetten.
Het departement R&D van CM heeft onderzoek gedaan naar heupprothesen in België. De uitgebreide resultaten van deze studie kunt u lezen in drie artikels die we in onze eigen pers gepubliceerd hebben en die vrij toegankelijk zijn op www.cm.be.
http://www.cm.be/nl/108/Resources/MagazineMC-heup_tcm252-60343.pdf
http://www.cm.be/nl/108/Resources/CMInfo_heupprothesen_tcm252-63953.pdf
http://www.cm.be/nl/101/Resources/CM-Info-heupprothese_tcm248-84099.pdf
Over het specifieke probleem van de metalen prothesen, is er een probleem vastgesteld enkel met de prothesen van het merk Depuy, en meer specifiek met de modellen ASR en ASR XL. We hebben die modellen niet specifiek onderzocht in onze studie. Wat we vernemen uit verschillende bronnen is dat deze modellen neiging vertonen tot vluggere slijtage. Daardoor kunnen metaalpartikels vrijkomen, die vooral in de directe nabijheid van de prothese kunnen leiden tot ontsteking en schade. De bloedwaarden van chroom en cobalt in het bloed van die patiënten zijn abnormaal en kunnen dus dienst doen om op te sporen of er een probleem is met de prothese.
De firma heeft afgesproken met het RIZIV dat ASR (XL) protheses kosteloos kunnen vervangen worden. Hier zijn geen symptomen of abnormale bloedwaarden voor vereist. Er is wel een termijn vastgelegd binnen dewelke de vervanging moet gebeurd zijn.
www.senate.be/
Dit is de informatie van de firma zelf:
www.readingorthopaediccentre.com/downloads/DPYOUS-19-ASR-Information-for-Patients.pdf
***
Bericht aan UZA-patiënten met kunstheup
Patiënten met DePuy kunstheup werden in 2011 gecontroleerd Vandaag, 31 januari 2012, verscheen in diverse media berichtgeving over problemen met metalen kunstheupen van de Amerikaanse producent DePuy. Zij riepen de ASR XL Acetular System en de ASRXL Hip Resurfacing System in oktober 2010 terug aangezien er bij 13% van hun patiënten een hersteloperatie nodig was omdat het vrijgekomen metaal zorgde voor pijn en zwellingen. De enkele patiënten die in het UZA een heupprothese van dit type kregen, werden reeds in het voorjaar van 2011 door de dienst orthopedie opgeroepen om zich te laten controleren. Er werden tot nog toe geen problemen bij hen vastgesteld. Indien u niet werd opgeroepen voor deze specifieke controle, dan heeft u een heupprothese van een ander type en hoeft u zich geen zorgen te maken. Aan alle patiënten die een heupprothese hebben gekregen wordt aanbevolen elke twee jaar op controle te komen. Indien u tussentijds toch hinder zou ervaren, maakt u best een afspraak op de dienst orthopedie (tel: 03 821 32 48)
Lees verder op www.medinews.be/article
***
Reeds verschenen artikels aangaande deze problematiek vind je HIER en HIER op onze website.
Geplaatst: 3/02/2012