Is melk ongezond?

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Lees het artikel HIER

Besluit:

Bij het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) zijn ze voorlopig niet van plan om de aanbevelingen in verband met melkverbruik te herzien.

Eén of enkele studies die iets anders beweren dan tot dan toe werd aangenomen is onvoldoende bewijskracht om het roer radicaal om te gooien en de aanbevelingen op bevolkingsniveau te veranderen. Melk bevat een unieke combinatie van een aantal essentiële voedingsstoffen waaronder calcium, vitamine B2 en B12, kalium, magnesium en zink. 

De actieve voedingsdriehoek raadt volwassenen aan om 450 ml melk, melkproducten of calciumverrijke sojaroducten per dag te gebruiken. Dit zijn bv. twee kleine glazen melk van 150 ml en een potje yoghurt. Voor jongeren en ouderen is de aanbeveling 600 ml, om aan de hoge calciumbehoefte te voldoen. De aanbeveling voor kaas is 1 tot maximum 2 sneden per dag. Dit is een maximum aanbeveling omdat kaas een vet- en zoutrijk product is. 1 snede kaas per dag mag, maar moet niet. Uit de voedselconsumptiepeiling (2004) blijkt dat de gemiddelde Vlaming die aanbeveling niet haalt.

De Hoge Gezondheidsraad beveelt voor volwassenen 900 mg calcium per dag aan en 1200 mg per dag voor ouderen en jongeren. Melk en melkproducten zijn een belangrijke bron van calcium. Wie geen melk wil of kan drinken (bv. wegens lactose-intolerantie) mag dit dus niet zomaar weglaten, maar moet deze voedingsstoffen op een andere manier binnenkrijgen.

Andere bronnen van calcium zijn bepaalde groenten, noten en peulvruchten. Maar je moet hier in verhouding veel meer van eten om de nodige hoeveelheid calcium binnen te krijgen. Ter vergelijking: broccoli is een calciumrijke groenten, maar om aan de calciumaanbeveling per dag te komen moet je 2,1 kg broccoli eten.

Calciumverrijkte sojaproducten komen qua voedingsstoffen (eiwitten, calcium, vitaminen) het best overeen met melk en zijn dus ook in deze groep van de actieve voedingsdriehoek opgenomen. Dit is niet het geval voor granendranken zoals rijstmelk; zij leveren niet dezelfde voedingsstoffen als melk aan en horen thuis in de restgroep.

Ook het Nederlandse Voedingscentrum ziet in deze studie geen aanleiding om haar aanbevelingen te wijzigen. 

Melk en melkproducten zijn een goede manier om genoeg calcium binnen te krijgen. Calcium is belangrijk voor een goede botgezondheid en het voorkomen van botbreuken. Zuivel levert bovendien eiwitten en de vitamines B2 en B12. Het Voedingscentrum adviseert om afhankelijk van leeftijd en geslacht 450 tot 650 milliliter zuivel (melk, yoghurt of kwark) per dag te nemen. Dit ligt onder de hoeveelheid die gemiddeld werd gedronken in de groep van meer dan 3 glazen in het Zweedse onderzoek. 

Daarbij adviseert het Voedingscentrum om te kiezen voor magere varianten, zoals magere melk of -yoghurt. Deze bevatten evenveel calcium als 'gewone' varianten, maar minder verzadigd vet. Er zijn er ook andere manieren om genoeg calcium binnen te krijgen. Zo kun je kiezen voor een sojadrank met toegevoegd calcium.

Bron: www.gezondheid.be/

Geplaatst: 2014-12-17

Herlees HIER