Meeste artsen zullen regeling derde betaler weigeren

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

De Belgische huisartsen kanten zich massaal tegen een uitbreiding van de regeling derde betaler (RDB), een systeem waarbij de patiënt voor medische zorg enkel het remgeld (de persoonlijke bijdrage) betaalt. Twee derde van de artsen zegt het systeem te zullen weigeren.
Dat bericht Artsenkrant op basis van een online enquête die ze in samenwerking met artsensyndicaat Bvas uitvoerde bij ruim 1.100 huisartsen.

Twee derde van de respondenten zegt de toepassing van de RDB te zullen weigeren als het systeem vanaf 1 juli uitgebreid wordt tot patiënten met recht op een verhoogde tegemoetkoming.

"En als de overheid sanctionerend wil optreden, dan is niet minder dan 55 procent van de huisartsen bereid tot syndicale actie", aldus Artsenkrant. Het zuiden van het land (62 pct) lijkt daarbij meer bereid tot actie dan het noorden (49 procent). Een op de vijf respondenten blijkt overigens de derde betaler nooit toe te passen, nog eens een vijfde soms en 6 procent altijd. Ruim vier op tien (42 pct) huisartsen doen er een beroep op in het geval van een arme of een veeleisende patiënt.

Trage betaling

De meeste artsen zijn niet tevreden over het systeem. Ze doen hun beklag over de lange betalingstermijn - 58 procent van de huisartsen moet langer dan een maand op terugbetaling van hun erelonen wachten - en de administratieve overlast.

Vandaag bepalen huisartsen zelf of ze de regeling al dan niet toepassen. Vanaf 1 juli 2015 wordt de derde betaler verplicht uitgebreid tot alle patiënten met recht op een verhoogde tegemoetkoming. Sommige ziekenfondsen en politici willen de regeling uitbreiden naar de chronisch zieken en eventueel naar de hele bevolking. In Frankrijk is dat vanaf 2017 het geval.

Bron: www.knack.be/nieuws/gezondheid/

Geplaatst: 2015/03/15