Mechels bedrijf brengt revolutionair reumamedicijn (reumatoïde artritis-medicijn) op de markt
Een reumapatiënt (reumatoïde artritis-patiënt) neemt twee pilletjes per dag, en heeft in 64 procent van de gevallen bijna geen last meer. Met dat opmerkelijke resultaat pakt het Mechelse biotechnologie-bedrijf Galapagos uit.
De Mechelse onderneming Galapagos werkt al enkele jaren aan de ontwikkeling van een revolutionaire pil tegen reuma (reumatoïde artritis). De resultaten van dat onderzoek worden steeds spectaculairder. “We hebben ons testreumamedicijn Filgotinib gedurende 24 weken getest bij mensen met reuma (reumatoïde artritis)”, zegt Elizabeth Goodwin, woordvoerster van Galapagos. “Die mensen namen voor het onderzoek het medicijn methotrexaat. Maar dat middel werkt bij veel reumapatiënten niet, of verliest zijn werking na een tijdje.”
Wie een beter werkende pil tegen reuma (reumatoïde artritis) uitvindt, heeft dus goud in handen. Galapagos in Mechelen heeft dat goud gevonden.
Licentie van 183 miljoen euro
“Veertig procent van onze testpersonen had na een dosis van twee pillen van honderd milligram per dag geen last meer van reuma”, zegt Goodwin. “24 procent had bijna geen last meer. Bij de rest van ons testpubliek verminderden de reumaklachten ook. Bovendien stijgt de hemoglobine in het bloed van onze testpatiënten als ze Filgotinib innemen. Bij de reumapil die vandaag op de markt is, daalt die hemoglobine, waardoor de patiënten zich futlozer voelen. Van die bijwerking hebben de patiënten die Filgotinib nemen dus geen last.”
Als alles volgens plan verloopt, zou Filgotinib begin 2019 in de apotheek moeten liggen.
Lees ook: 'FILGOTINIB BEHAALT OOK ALS MONOTHERAPIE HET PRIMAIRE EINDPUNT IN DE DARWIN 2 REUMATOÏDE ARTRITIS STUDIE' op deze website