Langzaam blind na ‘reumamedicijn’ - Update 1/02/2012
Het middel waarvan sprake, 'chloroquine', is inderdaad een geneesmiddel tegen malaria. Daarnaast wordt het, omdat het ook het immuunsysteem licht onderdrukt, door reumatologen uit de hele wereld al jarenlang gebruikt bij de bestrijding van sommige reumatische aandoeningen.
Het is geweten dat chloroquine voor oogproblemen kan zorgen, ook al komen deze zelden voor.
Daarom wordt door de artsen meestal uit voorzorg een oogheelkundig onderzoek voorgeschreven. Om dezelfde reden moeten patiënten die chloroquine nemen hun ogen regelmatig laten controleren bij een oogarts.
Chloroquine is een goed medicijn dat uw klachten kan verminderen.
Stoppen met dit middel omwille van deze berichtgeving is géén goed idee. Een bezoek aan de oogarts wél.
Raadpleeg bij twijfel uw reumatoloog.
***
Langzaam blind na ‘reumamedicijn’
Bron: Het Laatste Nieuws
25 januari 2012
Een dozijn Vlamingen is langzaam blind aan het worden van de medicatie die hen werd voorgeschreven om hun reuma te behandelen. Eén reumatoloog en een handjevol huisartsen zweren bij het middel ‘chloroquine’, dat eigenlijk gebruikt wordt om kortstondig malaria te behandelen. “Maar als je dit jarenlang inneemt (wat reumapatiënten doen, red.), kan het zicht erg verminderen”, slaat professor-dokter Bart Leroy van het UZ Gent alarm. “Ik begrijp niet dat dit middel voorgeschreven werd.” Twee vrouwen stapten naar de Orde der Geneesheren en dienden een klacht in bij het gerecht. Maandag start een rechtszaak in Gent, met op de beklaagdenbank een oogarts die niet tijdig ingreep. “Mijn zicht ben ik voor 60% kwijt”, zegt één van de vrouwen. De reumatoloog moet niet voor de rechter verschijnen, want het middel dat hij aanreikte is perfect toegelaten.
DVL/KW
***
“60% blind door reuma-medicijn”
Bron: Het Laatste Nieuws
25 januari 2012
Ik heb mijn patiënt gevraagd om te stoppen, maar ze is doorgegaan. Ze heeft zichzélf geïntoxiceerd – De reumatoloog
VEROUDERD MIDDEL HEEFT ZWARE BIJWERKING – ENKELE DOKTERS BLIJVEN HET VOORSCHRIJVEN
In het UZ Gent wordt een tiental reumapatiënten behandeld die langzaam blind worden van de medicatie die hen elders voorgeschreven werd. De patiënten slikten, op aanraden van hun reumatoloog of huisarts, een recept met chloroquine, een antimalariamiddel. “Als je dit langdurig gebruikt, kan het zicht erg verminderen”, zegt professor Bart Leroy (UGent). “Ik begrijp niet dat dit nog voorgeschreven kan worden voor reuma.” Slachtoffer Lieve De Smet heeft intussen een klacht ingediend. “Ik ben al voor 60% blind.”
Om haar reuma te laten behandelen, stapte Lieve De Smet in 2003 naar een befaamde reumatoloog. Hij startte een behandeling met een bereiding waarin het middel chloroquine zat. “Maar naarmate de jaren vorderden, werd mijn zicht almaar slechter”, zegt Lieve De Smet. “Ik ging naar een oogarts, maar die ontdekte niet hoe dat kwam.” Uiteindelijk stapte de vrouw binnen op de afdeling oogheelkunde van professor-dokter Bart Leroy van het UZ Gent. Lieve was al de zoveelste in de rij. De arts wees meteen naar het middel dat de vrouw al jaren innam voor haar reuma. “In de jaren 40 en 50 was chloroquine een antimalariamiddel dat door de kolonialen gebruikt werd. Ze ontdekten dat bij gebruikers ook minder reuma voorkwam – voornamelijk bij vrouwen. Vervolgens heeft men het middel geïntroduceerd in de reumabestrijding. Later ontdekte men dat – als je het jarenlang inneemt – er een kwaliteitsvermindering van het zicht optreedt. Sindsdien zijn er varianten op de markt. Vergelijkbaar, maar minder giftig voor de ogen.” Volgens de oogarts zijn reumatologen én huisartsen inmiddels overgeschakeld op een minder toxisch middel. “De patiënten die we hier nu zien, komen allemaal nog van dezelfde reumatoloog en enkele huisartsen uit een godvergeten dorp die zich misschien niet of te weinig hebben bijgeschoold. Ik stel me ernstige vragen bij het langdurige gebruik van dat middel. Terwijl we toch alternatieven hebben die minder gevaarlijk zijn. Nu ja, ik kan niet zeggen dat het niet mág, want het is nog op de markt. Elke arts heeft zijn vrijheid van therapie. Ook deze betrokken reumatoloog heeft zijn eigen werkwijze en inzicht. Hij is vrij om voor te schrijven wat hij wil en zal u allicht zeggen dat hij van oordeel is dat dit middel béter werkt.”
Renteneurose
Dat klopt. De betrokken reumaspecialist snapt de heisa niet. “Dit is een officieel aanvaard geneesmiddel, net als het alternatief dat die professor aanreikt.” Dat het toxischer zou zijn dan het andere, vindt hij flauwekul. “Dat zijn Amerikaanse studies die dat zeggen, maar dat wordt hier volledig tegengesproken. Het was alleen maar toxischer omdat de dosissen aanvankelijk veel te hoog waren. Achteraf heeft men gemerkt dat de dosis lichter moest.” Wat volgens hem dan het probleem is van reumapatiënt Lieve De Smet? “Dit is iemand met een ‘renteneurose’, een ‘neurotische vraag om schadevergoeding’. Ik heb haar gevraagd om te stoppen met de inname, maar ze is doorgegaan. Ze heeft zichzélf geïntoxiceerd en probeert er nu geld uit te slaan.” Toch is Lieve De Smet geen alleenstaand geval. Naast haar zijn er nog zeker tien slachtoffers. Onderzoek wees meer dan eens in de richting van de reumatoloog. “Hij staat in Vlaanderen ongeveer alleen met deze behandeling”, zegt de arts van de verzekeringsmaatschappij die de klacht van Lieve De Smet bestudeerde.
Hobby’s kwijt
“Toen ik bij professor Leroy in Gent aankwam, was het al te laat”, zegt Lieve nog. “Ik was al 60% van mijn zicht kwijt. Ik was door mijn reumaproblemen al gedoemd om te stoppen met werken. Nu ben ik ook mijn laatste vrijheden en hobby’s kwijt: schilderen en lezen zijn zo goed als uitgesloten.” De reumatoloog verscheen intussen voor de Orde der Geneesheren. Tegen de eerste oogarts, die het probleem niet opgemerkt had, dient Lieve een klacht in. Volgende week start die zaak in Gent. “Voor mij is het te laat”, zegt ze. “Mijn zicht komt nooit meer terug. Maar ik doe het opdat anderen straks niet blind worden.”
Auteurs HLN: Didier VERBAERE Kurt WERTELAERS
Geplaatst: 25/01/2012
Noteer: Over het medicijn Chloroquine (Plaquenil®) vind je meerdere vragen/antwoorden in onze rubriek 'Vragen aan de reumatoloog)
***
Nele Caeyers, voorzitter ReumaNet, stuurde een lezersbrief in naar aanleiding van het artikel in Het Laatste Nieuws.
Graag wil ik de inhoud van het artikel '60% blind door reumamedicijn' nuanceren.
Het middel wordt wereldwijd nog steeds gebruikt bij een groot aantal patiënten. Het is een doeltreffend middel om sommige vormen van reuma onder controle te houden, ook op langere termijn. Het is dus niet zo dat enkel oude reumatologen of artsen uit een godvergeten dorp dit zouden voorschrijven, integendeel.
Het is bekend dat het medicijn oogproblemen kan veroorzaken (met de nadruk op 'kan'). Daarom is het altijd aangewezen om op regelmatige basis een oogarts te raadplegen. Uiteraard moet die op de hoogte zijn van de problematiek. Is dit niet het geval, dan moet de patiënt een andere arts raadplegen die wel de juiste onderzoeken kan uitvoeren.
Het gaat hier om een goede communicatie tussen alle betrokken artsen en de patiënt. Dan mag het gebruik van het middel geen probleem zijn.
Plots stoppen met chloroquine omwille van berichtgeving als deze, kan voor veel grotere problemen zorgen.
Ikzelf gebruik het middel al een zevental jaren, zonder problemen, maar met een degelijke controle bij zowel oogarts, reumatoloog en huisarts.
Nele Caeyers, Mol
Het Laatste Nieuws - 27/01/2012