Komaf met droge huid

Geplaatst op: 
Zaterdag, 27 januari, 2018 - 21:24

Komaf met je droge huidHet nieuwe jaar is nog maar net begonnen en wellicht ben jij ook van start gegaan met nieuwe voornemens en goede intenties. Misschien ben je toch niet zo zeker meer van al die goede plannen van je en kan je wat extra hulp gebruiken?
 

Volg onze week special, een week lang tips en weetjes die kunnen helpen.
Lees ook
1) 
Hoe je gewrichten belasten?
2) Jouw huis, gezonde thuis?
3) Waarom bewegen?
4) Fitter met je voeding
5) Omega 3 in de kijker
7) Slaapproblemen

Droge huid ellende
Komaf met je droge huidEen droge lichaamshuid kan ruw en trekkerig aanvoelen, schilferen en zelfs jeuken en pijnlijk zijn. Het resultaat: gesprongen lippen, jeukende huid, gebarsten hielen... Gebruik dit artikel als tips voor je huid bij koud weer.

SOS voor gesprongen lippen
komaf met je droge huidNiemand is immuun voor droge lippen bij koud weer. Wat je kan doen: drink veel water om gehydrateerd te blijven en gebruik thuis een luchtbevochtiger. Breng bijenwas of vaseline op je lippen aan. Doe lippenbalsem of lippenstift op met sunscreen als je naar buiten gaat. Vermijd te veel zon en wind. Lik niet aan je lippen - het kan even beter voelen, maar het maakt schrale lippen alleen maar erger.

Vermijd gebarsten hielen
komaf met je droge huidPijnlijke, gebarsten hielen zijn een veel voorkomende huidaandoening, vooral in de winter. Ze worden vaak veroorzaakt door een droge huid. Het hebben van eelt aan de rand van de hiel kan het probleem verergeren. In sommige gevallen kunnen droge, gebarsten voeten tot een infectie leiden of het gaan pijnlijk maken. Hou je voeten gezond door gebarsten hielen met vaseline in te smeren, vervolgens met plasticfolie in te pakken en trek daarna een paar warme sokken aan. Binnen een paar dagen zou je verbetering moeten zien en voelen.

Extra verzorging voor je droge handen
komaf met je droge huidJe handen kunnen het in de koude winterlucht hard te verduren krijgen. Regelmatig je handen wassen helpt wel tegen koude en microben, maar het verhoogt ook de droogte aan je handen. Tenzij je elke keer als je naar buiten gaat handschoenen draagt, worden je handen meer aan de koude blootgesteld dan andere delen van je lichaam. Geef droge handen wat extra tijd en zorg door een vochtinbrengende crème op basis van glycerine te gebruiken bij het opstaan en voordat je 's avonds naar bed gaat en op eender welk moment van de dag als je even vrij hebt om je droge vingers onder handen te nemen.

Gebruik (extra-)vette zeep
komaf met je droge huidDezelfde producten die ervoor zorgen dat jouw gezicht er in het voorjaar en de zomer fris uitziet, kunnen in de winter huidproblemen veroorzaken. Kies een stuk (of vloeistof) zachte, vet voedende, geurvrije zeep voor je dagelijks reiniging. Extra-vet betekent dat de zeep beladen is met olie. Gebruik een niet-samentrekkende toner of sla het gewoon helemaal over. Als de huid droog is, kunnen vochtinbrengende crèmes die ureum, dimethicon, glycerine, lanoline of minerale olie bevatten, goede alternatieven zijn.

Kies een andere moisturizer voor koud weer
Komaf met je droge huidAls je meestal een lichte lotion gebruikt, probeer dan een zwaardere crème, zeker voor op de droge plaatsen. Zalven - zoals vaseline - bevatten meer olie dan crèmes of lotions. Dat maakt ze vettiger, dus ze zijn misschien het beste voor voeten en lichaam. Minimaliseer het vettige gevoel door een zeer kleine hoeveelheid te gebruiken en voorzichtig maar grondig in de huid te wrijven. Toepassen na een warme douche (meer later in dit artikel).

Wat te kiezen?
komaf met je droge huidBevochtigingsmiddelen - zoals ureum, glycerine, hyaluronzuur, propyleenglycol - absorberen water uit de lucht. Ze zijn olievrij. Verzachtende middelen, zoals baby- of minerale olie, plantaar­di­ge oliën (zoals jojoba-olie), vaseline, lanoline, stearinezuur, helpen bij het vervangen van oliën in de huid. Veel moisturizers bevatten een combinatie. Misschien is het beter om bij koud weer de anti-aging crèmes te laten, want diegene die retinoïden bevatten, kunnen de toch al droge, gevoelige huid meer irriteren.

Verwijder dode huidcellen
komaf met je droge huid Om het meeste uit je moisturizer te halen, exfolieer je eerst je gezicht. Door dode huidcellen te verwijderen, kan een moisturizer de droge huid beter binnendringen. Exfolieer voorzichtig met een vochtinbren­gen­de crème die melkzuur of salicylzuur bevat. Sommige exfolianten kunnen irriterend zijn, vooral in de winter, dus probeer ze eerst op een klein stukje huid. Als je huid echt droog of geïrriteerd is, vraag dan jouw arts voordat je een nieuw huidverzorgingsproduct uitprobeert.

Lauwe douches
komaf met je droge huidEen douche kan water aan je huid toevoegen, zolang je het maar kort en lauw houdt. Lange, warme douches kunnen vocht uit je huid trekken. Hoe aantrekkelijk een warme douche op een koude ochtend ook kan zijn, lauw water is een betere keuze. Het zal de natuurlijke oliën van de huid niet verwijderen.

Vochtinbrengende crèmes na een warm bad
komaf met je droge huid Direct nadat je uit het bad stapt, dep je de huid droog en breng je een moisturizer aan om het water te behouden dat je huid net heeft opgenomen. Een vochtinbrengende crème op basis van glycerine of hyaluronzuur kan de hoeveelheid water verhogen die in je huid wordt getrokken. Babyolie (minerale olie) is ook een goede keuze, omdat het voorkomt dat water uit je huid verdampt. Maar dat is niet genoeg; breng moisturizer opnieuw aan in de loop van de dag, vooral op lastige droge plekjes.

Gebruik een luchtbevochtiger
komaf met je droge huidHet is koud buiten! Dus je blijft binnen, met de verwarming aan. Die warme, droge lucht kan een uitgedroogde, droge huid opleveren. Gebruik een luchtbe­voch­tiger om het vochtgehalte in de lucht te herstellen. Met een goedkoper model ben je al geholpen. Plaats er een in je slaapkamer; beter nog, investeer in twee of drie apparaten en plaats ze strategisch in jouw huis om geïrriteerde, jeukende huid te voorkomen.

Bescherm je haar
komaf met je droge huid Het is beter om in de winter je haar om de 2 dagen te wassen in plaats van dagelijks. Shampoos en te veel shampoo kunnen het haar droog maken. Gebruik warm water en een milde shampoo met sun­screen. Gebruik extra conditioner om je haar gehydrateerd, glanzend en zacht te houden. Gebruik minder en minder lang de haardroger, krultang of styler om je lokken in model te brengen. Bescherm je haar tegen de invloeden van het weer met een hoedje of muts.

Zonnecrème in de winterzon
komaf met je droge huidDenk je dat je in de winter geen zonnebrand kunt krijgen? Fout. Skiërs en andere wintersporters lopen een groot risico op zonnebrand, omdat sneeuw zonlicht reflecteert. Sterker nog, het stuitert 80% van de zonnestralen terug naar ons, vergeleken met minder dan 20% voor zand en surfen. Zelfs als je niet de bergen ingaat, heb je nog steeds een sunscreen met factor 30 of meer nodig. Dagelijks aanbrengen, minstens om de twee uur opnieuw als je buiten bent.

Let op voor frostnip
komaf met je droge huid Frostnip (weefselbevriezing), een milde vorm van bevriezing, heeft de neiging de oorlellen, wangen, neus, vingers en tenen te beïnvloeden. Tekenen van bevrie­zing zijn een bleke huid, gevoelloosheid of tintelingen in de getroffen zones. Vermijd bevriezing door je warm aan te kleden, inclusief hoed, oorwarmers en handschoenen. De beste behandeling is om de getroffen plaatsen opnieuw te verwarmen. Hoewel frostnip ongemakkelijk is, veroorzaakt het geen schade aan de huid.

Pas op voor frostbite
komaf met je droge huid Frostbite of bevriezing is ernstiger en kan blijvende schade veroorzaken. Dieper gelegen weefsels bevriezen, waardoor de huid hard, bleek en koud wordt. Het kan pijn doen, maar gevoeligheid voor aanraking missen. Naarmate de bevrozen plaats ontdooit, wordt het rood en pijnlijk. Handen, voeten, neus en oren zijn het meest kwetsbaar, maar elk lichaamsdeel kan worden aangetast. Behandel bevriezing door op een warme plaats te komen, de getroffen zones in steriele verbanden (afzonderlijke vingers en tenen) in te pakken en onmiddellijk naar spoed voor hulp te gaan. Verwarm de getroffen zones niet als er een kans is dat ze opnieuw kunnen bevriezen.

Tips tegen winterjeuk
komaf met je droge huid Een droge winterhuid kan ongelooflijk jeuken. Versla je jeukende huid door een lauw bad te nemen met havermout of zuiveringszout,  regelmatig moistu­rizer aan te brengen en draag geen wol of andere ruwe stoffen. Als deze technieken geen verschil maken, raadpleeg dan een dermatoloog. Mogelijk heb je een onderliggende aandoening, zoals eczeem of psoriasis, die een andere behandeling vereist.

Wijs eczeem de deur
komaf met je droge huid Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende soorten huidontsteking. Het wordt gekenmerkt door een droge, rode huid die jeukt of brandt. Wanneer de huid in de winter droog en geïrriteerd raakt, kan eczeem de kop opsteken. Blijf een stap vooruit door regelmatig vochtinbrengende, op olie gebaseerde crème aan te brengen die ook een sunscreen bevat. Zweten en oververhitting kunnen ook de jeuk- / krascyclus veroorzaken, dus kleed je aan met gemakkelijk lagen. Vraag je dermatoloog naar behandelingen.

Psoriasis vaak erger in winter
komaf met je droge huid Psoriasis is meer dan een droge huid. Het wordt veroorzaakt, wanneer het immuunsysteem niet meer werkt en de groeicyclus van huidcellen versnelt. Droge lucht, gebrek aan zonlicht en koudere temperaturen kunnen psoriasis verergeren. Volg tips voor een droge huid: korte, lauwe douches, veel vochtinbrengende crème en luchtbevochtigers door het hele huis. Vraag jouw dermatoloog naar fototherapie, waarbij UV-stralen (UVB) van ultraviolet licht de groei van huidcellen vertragen.


Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Tekst (vrije vertaling) webMD.com, Winter Skin Hazards