Jouw huis, gezonde thuis?
Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en wellicht ben jij ook van start gegaan met nieuwe voornemens en goede intenties.
Maar misschien ben je toch niet zo zeker meer van al die goede plannen van je en kan je wat extra hulp gebruiken?
Lees ook
1) Hoe je gewrichten belasten?
3) Waarom bewegen?
4) Fitter met je voeding
5) Omega 3 in de kijker
6) Komaf met droge huid
7) Slaapproblemen
Wat schaft de pot bij jou thuis?
Bereid je voor met goede en gezonde eetwaren: fruit, groenten, volle granen, mager vlees en gezonde vetten.
Als je toch conserven koopt, ga dan voor fruit in eigen sap (in plaats van siroop). Vermijd toevoeging van zout of suiker. Lees bij twijfel de etiketten, of beter nog, blijf bij het natuurproduct dat geen labels nodig heeft.
Quality time aan tafel
Drukke tijdschema's, smartphones of tablets aan tafel zullen jouw eetmaal en tijd met je familie verstoren.
Dat is zeker en vast niet goed voor de gezondheid van je gezin en evenmin optimaal om ten volle te genieten van elkaar als koppel en van je kinderen. Kinderen hebben betere eetgewoonten en tieners nemen minder snel deel aan risicovol gedrag, wanneer de maaltijd een familiezaak is. Iedereen heeft er baat bij als je tijd vrijmaakt om gezellig samen te tafelen.
Hoe groot zijn jouw porties?
Wist jij dat de grootte van je bord jouw taille kan beïnvloeden? Het is echt waar!
Studies tonen aan dat wanneer mensen grotere kommen en borden gebruiken, zij deze doorgaans volledig vullen. Dat betekent dat ze meer eten dan ze nodig hebben.
Probeer eens iets anders uit: leg gezond voedsel op grotere borden en minder gezond voedsel op kleinere. Je zult je honger stillen met meer gezondere voeding.
Krijgen jouw etensresten een tweede leven op de goede manier?
Het verwerken van etensrestjes is een geweldige manier om het meeste waar voor je geld te krijgen. Zorg er wel voor dat je dit op een veilige manier doet!
Koel overgebleven voedsel meteen met een luchtdicht deksel om bacteriën geen kans te geven. Warm de tafelrestjes in een magnetronbestendige of ovenbestendige glazen of keramieke kom (geen plastiek). Zorg dat het voedsel helemaal heet is. Controleer op koude plekken alvorens te serveren, om kiemen te weren vooraleer het op tafel komt.
Te veel beeldschermen in jouw slaapkamer?
Vind jij het leuk om op het internet te surfen voordat je gaat slapen, of kijk je graag eerst nog naar een flitsend televisiescherm vanuit je bed? Een slecht idee, want dit komt niet ten goede van jouw slaap. Door het licht van elektronische apparaten geraken je ogen vermoeid en zullen je hersenen minder snel 'moe' worden. Je biologische klok blijft 'wakker', waardoor je moeilijker in slaap zal vallen of wegdromen. Bovendien hou je er vaak een minder rustgevende nacht aan over.
Slaapt jouw huisdier bij jou in bed?
Het knuffelen met je kat of 's nachts dutten met je hond kan een grote troost zijn, maar er zijn nadelen.
Huisdieren nemen ruimte in beslag, maken geluidjes en bewegen. Zelfs als ze hun eigen bedje op de grond hebben, kunnen ze nog steeds jouw slaap verstoren. En als jouw lieveling ziek is, maak je het sommige ziektekiemen makkelijk om zich ook bij jou te nestelen.
Heb jij een goede matras?
Word je 's ochtends stijf en pijnlijk wakker? Je matras kan de schuldige zijn. Niet iedereen heeft een stevig oppervlak nodig om te slapen. Je lichaam zal je vertellen wat voor jou het beste is. Vervang je matras na ongeveer 8 jaar en neem nieuwe kussens als de jouwe vormloos of klonterig zijn.
Waar ligt jouw EHBO-kit 'verstopt'?
Wanneer kleine verwon- dingen of ziektes toeslaan, is het goed om de juiste behandeling bij de hand te hebben. Koop een goedgevulde EHBO-kit bij jouw plaatselijke apotheek en bekijk en lees alles goed, wat erin zit. Praat met jouw arts over andere items die je eventueel moet toevoegen. Plaats jouw EHBO-koffertje waar je gemakkelijk bij kunt (maar kleine kinderen niet). Vul je EHBO-koffer bij na gebruik of vervang vervallen items.
Hoe bewaar jij je make-up?
Of je nu elke dag make-up gebruikt of enkel bij speciale gelegenheden, zorg ervoor dat jouw spullen kiemvrij zijn. Bewaar alles op een koele, droge plaats en was altijd je handen, voordat je het aanbrengt. Vermijd zoveel mogelijk de aanraking van je make-up in het potje of tube. Voeg nooit water of speeksel toe. Deel nooit je producten met je vriendinnen, zelfs niet met je dochter.
Toch geen schimmel in je badkamer?
Wanneer de badkamer niet goed geventileerd is, loert schimmel om de hoek. Het veroorzaakt allerlei gezondheids- problemen, van irritatie van neus en keel tot infectie. Jaag de stoom van je bad of douche naar buiten via het open vensterraam of steek een handje toe met een ventilator. Hou je badkamer spic & span met schimmelbestrijdende producten en leg nooit tapijt op de badkamervloer.
Draag jij de juiste sportschoenen?
Je lichaam heeft ongeveer 150 minuten aerobe training per week nodig om gezond te blijven. Maar als je niet de juiste schoenen hebt, zal je makkelijk nieuwe pijntjes en kwalen oplopen. Een sportspeciaalzaak kan je helpen bij de keuze voor jouw activiteit, niveau en stijl. Geloof de "inloopmythe" niet. Schoenen moeten comfortabel zitten vanaf het moment dat je ze aantrekt.
Wat kan je interieur voor jou doen?
Van jouw interieur moet je dagelijks kunnen genieten. Het is een plaats om tot rust te komen en je dagelijkse zorgen even te vergeten. Je muurkleur kan je positief beïnvloeden bij bepaalde dingen. Zo kan rood bijvoorbeeld helpen met detailgerichte taken, zoals het hakken van groenten. Kies blauw voor een studeer- of hobbykamer om je creativiteit een boost te geven.
Is jouw kraantjeswater zuiver en lekker?
Wanneer verkeerd spul in je kraantjeswater terechtkomt, kan dit bij het drinken van een maagvirus tot neurologische aandoeningen leiden. De openbare drinkwaterveiligheid wordt in België bewaakt, maar het is jouw taak als je uit eigen bron gebruikt. Waar het water ook vandaan komt, wees voorzichtig als het raar smaakt, of er vreemd uitziet. Dit kan een teken zijn van een probleem. Je kan altijd een waterfiltersysteem gebruiken. Zorg ervoor dat je weet wat er al dan niet gefilterd wordt en vervang de filter regelmatig.
Is de lucht in je huis fris en zuiver?
Lucht met gezondheidsrisico's kan je ogen, neus en keel irriteren. Het kan je hoofdpijn bezorgen of je duizelig maken. Het kan ook leiden tot langdurige problemen, zoals kanker, luchtwegeninfecties en hart- aandoeningen. Om het risico op lucht- vervuiling binnenshuis te verminderen, moet je ervoor zorgen dat er frisse lucht in je huis kan komen. Open ramen wanneer je kunt. Ventileer jouw huis regelmatig en voldoende. Als je nog steeds problemen ondervindt, overweeg dan een luchtreinigingsapparaat.
Kun jij jouw naam in het stof schrijven?
Stof is meer dan vuil alleen. Alles in de lucht kan in het stof belanden, zoals chemicaliën die je gebruikt voor de vloer of andere reinigingsproducten voor de meubels. Jonge kinderen die tijd op de vloer doorbrengen, hebben meer kans op gezondheids- problemen door stof. Gebruik een luchtfilter en maak schoon met een vochtige doek of natte dweil. Was je handen vaak.
Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Bron: Tekst (vrije vertaling) webMD.com, What Does Your Home Say About Your Health?