Hulpmiddelen kunnen helpen bij een goede mondzorg voor mensen met RA
Categorie:
Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.
Waarom is een goede mondzorg voor mensen met RA extra belangrijk?
- Mensen met RA hebben een verhoogde kans op ernstige tandvleesontsteking, waarbij ook het onderliggende bot wordt aangetast. Hierdoor kunnen de tanden en kiezen los raken.
- Bijna twintig procent van de mensen met RA hebben ook het syndroom van Sjögren ontwikkeld. Bij deze aandoening werken de vochtafscheidende klieren minder goed waardoor men last heeft van droge ogen én van een droge mond, omdat er minder speeksel wordt aangemaakt. Speeksel is belangrijk voor de bescherming van de tanden. Als je minder speeksel aanmaakt, zijn je tanden slechter beschermd en heb je een grotere kans op tandbederf en gaatjes.
Op welke manier kan RA de mondzorg belemmeren?
- Een beperkte beweeglijkheid van de handen en het gebrek aan kracht in de handen belemmeren de mondverzorging.
- Als het kaakgewricht zelf aangedaan is. Gelukkig komt dit maar heel weinig voor. Maar als het gebeurt, betekent dit vaak dat de mond niet zo ver meer open kan
Handige hulpmiddelen voor de mondverzorging als je RA hebt?
- Handvat verdikken om meer grip te krijgen op een tandenborstel. (Hiernaast een foto met verdikkingen in een soort schuimrubber. Ze zijn aan de meter te koop in bv. de thuiszorgwinkel en hebben een verschillende dikte en diameter. Zijn makkelijk af te snijden op de gewenste lengte).
- Een elektrische tandenborstel gebruiken. Bijkomend voordeel is dat een elektrische tandenborstel van zichzelf al een dikker handvat heeft.
- Tegenwoordig kun je er ook een speciaal opzetstuk bij krijgen, waarmee je tussen je tanden kunt komen zodat je én flosapparaat én tandenstoker hebt. Moeilijke plaatsen zijn beter te bereiken. Het ergonomisch handvat met anti-slip zorgt voor een beter comfort.
Behandelingen met kans op bloedingen, zoals kiezen trekken, diepe tandvleesbehandelingen of bij het opensnijden van het tandvlees
- Mensen die NSAID's gebruiken, zoals bijvoorbeeld ibuprofen of diclofenac, hebben vaak een langere bloedingstijd. Soms wordt daarom besloten om het gebruik van de NSAID's kortdurend te staken.
- Indien de medicatie niet gestopt wordt dan moet goed nagehecht en gespoeld worden met Tranexaminezuur om bloedingen te stoppen.
- Overleg met de reumatoloog is hierbij belangrijk.
- Bij mensen met kunstgewrichten moet je extra alert zijn bij bloedige behandelingen. Als er door de wond in de mond namelijk bacteriën in de bloedbaan en dus in de rest van het lichaam komen, dan kunnen deze ontstekingen veroorzaken juist rond die kunstgewrichten.
- Een eenmalige hoge dosis antibiotica is aanbevolen bij mensen met grote kunstgewrichten zoals knieën en heupen, een uur voor behandeling, maar hierover bestaat veel discussie onder specialisten en tandartsen over het gebruik van antibiotica bij dergelijke behandelingen.
Hoe kan een tandarts best mensen met RA behandelen?
- Als iemand veel pijn of nekklachten heeft moet hij de tijd nemen om met bijvoorbeeld opgerolde handdoeken pijnlijke plekken te ondersteunen.
- Het is soms even zoeken om tot een oplossing te komen waarbij de patiënt comfortabel ligt en de tandarts optimaal kan werken.
- Ook is het bij mensen met RA vaker nodig om de behandeling regelmatig te onderbreken. Want ook als een kaak niet ernstig ontstoken is, maar wel gevoelig, kan een patiënt de mond gewoon niet lang open houden.
- De klachten aan de kaak kunnen verergeren bij te lang doorgaan.
- Op de hoogte zijn van de medische situatie van de patiënt.
Wat kun je als patiënt zelf doen?
- Zorgen dat de gegevens die de tandarts van je heeft nog kloppen. Geef veranderingen in medicijngebruik bijvoorbeeld door.
- Het belangrijkste is om zo goed mogelijk te poetsen en zo min mogelijk te snoepen.
- Regelmatig op controle komen vanwege de verhoogde risico's op tandproblemen.
Tandartsbezoek is vaak één van de eerste zaken die mensen laten varen als de mobiliteit achteruit gaat. Maar dit is niet zonder risico.
Bewerking: Mia, 15 mei 2009