Depressie en reumatoïde artritis
Handicap en een recente diagnose van reumatoïde artritis (RA) worden geassocieerd met een groter risico voor depressie, volgens een onderzoek dat door de Arthritis Foundation wordt gefinancierd.
Studies tonen aan dat mensen met RA die depressief zijn een slechtere prognose hebben – de dood inbegrepen – vergeleken met RA-patiënten die niet depressief zijn.
Wetenschappers van de Universiteit van Californië, San Francisco, ontwikkelden een studie om het voorspellen van depressie te beoordelen bij een multi-etnische groep RA-patiënten in een stedelijk ziekenhuis.
Van de 210 patiënten met RA die aan de studie deelnamen had 39% scores op de Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9) die minstens matige depressie aanwijst.
Patiënt-, ziekte- en behandelingsgerelateerde informatie werden verzameld om na te gaan of deze factoren geassocieerd konden worden met depressie.
Het resultaat van de studie was dat ras/etniciteit, ziekteactiviteit en medicatie niet konden in verband worden gebracht met depressie.
De variabelen die gekoppeld worden aan depressie zijn kortere ziekteduur en verhoogde invaliditeit, zoals gescoord op de Health Assessment Questionnaire (HAQ).
"RA heeft zowel een fysieke als een psychologische invloed op mensen. Gezien het feit dat depressieve symptomen bekend zijn als een verslechtering van de gezondheidstoestand is het aan te bevelen de determinanten tot depressie af te wenden bij patiënten met reumatoïde artritis", aldus de leidinggevende wetenschapper.
Margaretten M, et al. Predictors of depression in a multi-ethnic cohort of patients with rheumatoid arthritis. Samenvatting voorgesteld op de American College of Rheumatology Annual Scientific Meeting. San Francisco, van 25-29 oktober, 2008.
Vertaling en bewerking: Mia, 29 december 2009
De PHQ is een kort screeninginstrument voor depressieve klachten, dat bestaat uit negen items die elk een diagnostisch criterium voor depressie betreffen (zie bijlage Engelse versie). De frequentie van voorkomen van elke klacht wordt gescoord op een vierpuntsschaal van 'helemaal geen last' tot 'bijna elke dag' gedurende de laatste twee weken. Er is een (betrouwbare) totaalscore voor de aanwezigheid van depressieve klachten. De PHQ-9 is in een grote Amerikaanse studie getest.
In een klinische setting kunnen de verblijfsomstandigheden invloed hebben op sommige antwoorden (moeite hebben met slapen, weinig eetlust).
De Patient Health Questionnaire-9 wordt vaak bij andere aandoeningen aanbevolen voor detectie en het monitoren van depressie.