De Block heeft plan om geneesmiddelen goedkoper te maken

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Een nieuw Toekomstpact tussen de overheid en de farmaceutische industrie moet patiënten sneller toegang bieden tot nieuwe geneesmiddelen en de geneesmiddelenfactuur de komende jaren doen dalen, terwijl de industrie meer zuurstof voor innovatie en groei moet krijgen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block ondertekende het document maandag samen met Catherine Rutten, ceo van pharma.be, en Joris Van Assche, gedelegeerd bestuurder van FeBelGen, de twee grootste koepelorganisaties in de farmaceutische industrie.

'Ik wil dat onze burgers, hun kinderen én hun kleinkinderen toegang hebben tot de nieuwste behandelingen en geneesmiddelen', aldus De Block. 'Dat betekent dat we moeten blijven investeren in de kwaliteit van onze gezondheidszorg, maar dat we tegelijkertijd de betaalbaarheid van het systeem in het oog moeten houden.'

De Block wees op verschillende uitdagingen waarmee de gezondheidszorg de komende jaren wordt geconfronteerd. Zo stijgt het aantal ouderen en chronische zieken. Daarnaast evolueert de wetenschap razendsnel en biedt die meer mogelijkheden wat betreft gepersonaliseerde geneeskunde. Het overheidsbudget om die innovaties te betalen, is echter beperkt.

Het toekomstpact omvat een aantal akkoorden voor 2015-2018. De patiënt staat daarbij centraal en zal via een wetswijziging minstens twee maanden vroeger toegang krijgen tot innovatieve geneesmiddelen. Een reeks structurele maatregelen moet in 2015 zowel originele als generische geneesmiddelen 24 miljoen euro goedkoper maken. Dit bedrag moet oplopen tot een besparing voor de patiënten van bijna 60 miljoen euro in 2018 op de geneesmiddelenfactuur. Het geneesmiddelensupplement zal ook beperkt worden tot 5 euro, in plaats van 10,8 euro vandaag.

De industrie krijgt door het pact dan weer meer zuurstof. De sector zal zo kunnen genieten van een daling van de omzetheffing in 2017 van 7,73 procent naar 6,73 procent. Voorts moet de industrie in een stabiel budgettair kader kunnen werken, zodat de bedrijven blijven investeren in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Het pact maakt ook afspraken over een deontologisch kader voor de sector.

Bron: http://www.gva.be/

Geplaatst: 2015/07/28