Checklist voor het ziekenhuis - Waar moet je aan denken bij een opname?
Een ziekenhuisverblijf schrikt heel wat mensen af. Met een goede voorbereiding kan je voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan. Wat kan je thuis al doen? Wat neem je mee? En wat als je kind moet worden opgenomen?
Zorg ervoor dat je van de mensen in het ziekenhuis op voorhand te weten komt wat er van jou verwacht wordt. Voor bepaalde onderzoeken en operaties moet je bijvoorbeeld nuchter zijn. Dan mag je een aantal uur voor de opname niet gegeten hebben. Spreek af hoeveel uur precies.
Ook kan het zijn dat je geen make-up mag dragen, zodat de artsen aan je huid kunnen zien hoe het met je gaat. Voorts is het niet de bedoeling dat je juwelen of een horloge draagt tijdens een operatie. Ook een kunstgebit is niet welkom op de operatietafel.
Tas inpakken
Hoeveel je meeneemt, hangt natuurlijk af van de tijd dat je in het ziekenhuis bent. Dit moet je zeker in je tas stoppen.
- Sis-kaart.
- Naam, adres en telefoonnummer van een contactpersoon.
- Je medicijnen in de originele verpakking, zodat artsen snel kunnen zien welke geneesmiddelen je gebruikt.
- Een lijstje van medicijnen waar je allergisch voor bent.
- Dieetvoorschriften als je een dieet volgt op medisch advies.
- Voldoende kleding: pyama’s, ondergoed, pantoffels, kamerjas en als je niet veel in bed hoeft te liggen ook kleding en sokken.
- Een plastic zak voor de vuile was.
- Toiletartikelen: tandpasta, tandenborstel, kam, borstel, shampoo, douchegel, parfum, deodorant, dag- en nachtcrème, scheerspullen, lenzenvloeistof, lenzendoosje, spiegeltje, nagelschaartje en een vijl.
- Een beetje geld. Neem zeker niet te veel geld mee.
- Een horloge, anders heb je geen tijdsbesef.
Wat nog meer?
Neem ook spullen mee om de tijd een beetje mee te verdrijven, want de dagen lijken altijd langer als je niks om handen hebt. Bedenk wat je graag zou willen doen om je tijd door te brengen. Probeer je daarbij voor te stellen hoe je je tijdens je opname zal voelen. Als je je niet goed voelt, zal je eerder een tijdschrift lezen, maar met een gebroken been, stort je je misschien wel vol overgave op een dik boek.
Enkele spullen die je kan meenemen:
• Een boek met kruiswoordraadsels.
• Tijdschriften, boeken.
• Spelletjes.
• Kaarten, postzegels en adressen.
• MP3-speler met je favoriete muziek.
• Gsm. In veel ziekenhuizen wordt die wel toegelaten op de kamer.
• Foto’s van thuis, van je gezin of je huisdier.
Je kind in het ziekenhuis
Als je kind naar het ziekenhuis moet, is dat meestal een ingrijpende gebeurtenis. Bereid je kind goed voor op de opname. Probeer zo eenvoudig mogelijk te vertellen wat er in het ziekenhuis gaat gebeuren, zodat je kind geen schrik krijgt voor het onbekende. Je kan dat bijvoorbeeld doen aan de hand van een kinderboek over het ziekenhuis.
Vergeet zeker niet de favoriete knuffel van je kind mee in de ziekenhuistas te stoppen
Bron: www.gezondheidsnet.be
Uit persoonlijke ervaring zou ik aan deze lijst het volgende willen toevoegen: indien men een wilsverklaring euthanasie en/of een levenstestament/negatieve wilsverklaring heeft opgemaakt, neem hiervan een kopie mee en bezorg dit aan de arts die je in het ziekenhuis zal behandelen.
Mia