Boek "Energiek leven".

Geplaatst op: 
Zondag, 18 oktober, 2020 - 12:41

Energiek leven

Anders kijken naar vermoeidheid bij chronische aandoeningen

Lottie van Starkenburg schreef het boek ‘Energiek Leven’ waarin zij op diverse manieren kijkt naar het fenomeen vermoeidheid. Nieuwsgierig lezen wij het boek. Biedt Lottie een oplossing?

‘Ik ben zo moe’ ….

“Iedereen is wel eens moe’ dat krijgen mensen met een chronische aandoening regelmatig te horen. Lottie begint haar boek met de erkenning dat vermoeidheid een groot (misschien wel het grootste), meest onderschatte en onbegrepen probleem is voor mensen met een chronische aandoening.

Vanaf dat punt start Lottie haar onderzoek naar oplossingen voor vermoeidheid. Lottie is zelf “moe geweest in alle kleuren van de regenboog” en deelt haar eigen ervaringen bij alle stappen die ze zet.

Vier maal anders kijken

Lotte begint haar boek met de basis van haar aanpak. Op vier verschillende manieren kijken naar vermoeidheid.

1.Onderscheid tussen gewoon (vitaal) moe en moe bij chronische aandoeningen

De vermoeidheid die bij een chronische aandoening optreedt, is niet te vergelijken met de gewone vermoeidheid als je lekker gesport hebt of een avondje uit bent geweest. Die moeheid kun je verklaren en je herstelt daar relatief snel van.

De vermoeidheid bij een chronische aandoening heeft weinig te maken met de inspanning die je levert. Het herstel duurt langer, en soms sta je er ’s morgens al mee op. Bij de aanpak van deze vermoeidheid komt meer kijken dan bij de aanpak van alleen vitale (normale) vermoeidheid.

2. Focus op energie creëren in plaats van op vermoeidheid

Natuurlijk wil je van je moeheid af. Als je je aandacht steeds op je vermoeidheid richt, kost je dat meer energie dan als je je aandacht richt op het krijgen van meer energie. Dat is een positievere insteek waar je eerder energie van krijgt.

 

3. Maak van vage klacht een precies probleem

Vermoeidheid of energiebeperking heb je in vele soorten en maten. Om de voor jou goede oplossing te zoeken, is het belangrijk je vermoeidheid goed te omschrijven.

  • Hoe ziet het eruit?
  • Wat voel je?
  • Wanneer treedt het op?

Of zoals Lottie aangeeft: “Door precies te omschrijven wat je energiebeperking is, verklein je het probleem”.

4. Energie is een complex systeem

Er is geen richtlijn of protocol hoe je vermoeidheid op kunt lossen. Hoe je het beste met je vermoeidheid om kunt gaan, is voor iedereen verschillend. Het is steeds kijken, experimenteren en zoeken naar de meest passende oplossing.

Verschillende invalshoeken

Vanuit deze basis van vier maal kijken, start Lottie met het verder ontrafelen van vermoeidheid. Ze legt eerst uit wat energie is. Ook dat doet ze vanuit verschillende invalshoeken. Vanuit de biochemische hoek (zeg maar de processen die zich in je lichaam afspelen), de natuurkundige, de economische en de zingevende hoek. Al deze invalshoeken spelen een rol in jouw persoonlijke zoektocht.

Verschillende soorten energie

Als je in je leven zaken wilt veranderen doe je dat door te doen, te denken en/of te voelen. Daarvoor heb je fysieke, mentale en emotionele energie nodig. En deze hebben ook invloed op elkaar. Alleen zijn deze drie basisvormen van energie niet voldoende om te kunnen spelen met je energieniveau.

Lottie voegt er vier aan toe: voedende energie, sociale energie, omgevingsenergie en zingevende energie. Deze zeven vormen van energie vormen de bouwstenen van haar energiemodel.

Energiemodel

https://www.annemiekdecrom.nl/wp-content/uploads/2020/09/Energiemodel-002-150x150.jpg

 

In een overzichtelijk plaatje legt Lottie haar energiemodel uit.

Fysieke, mentale en emotionele energie in het midden. Daar heb je de meeste invloed op en zijn het meest direct beïnvloedbaar.

Daaromheen drie ringen van voedende, sociale en omgevingsenergie. Zingevende energie krijgt een aparte rol in dit model.

Drie geheimen van energieke mensen

Hoe laat je jouw energiesysteem goed functioneren? Lottie ziet bij gezonde mensen met veel energie de volgende driegeheimen’:

  1. Hun energie is in balans (de optelsom van de 7 energievormen is ruim voldoende voor al hun inspanningen)
  2. Ze wisselen inspanning en ontspanning af (wet van de communicerende vaten)
  3. Ze houden zich lichamelijk, mentaal en emotioneel fit (‘conditie’).

30 soorten vermoeidheid

Daarna komt het hoofdstuk over energiebeperkingen aan bod. Lottie beschrijft de vele vormen van energiebeperkingen die er zijn. Dat levert 30! mogelijke energiebeperkingen op die samengevat staan in de energiematrix.

Deze matrix is een hulpmiddel om inzicht in je energiebeperking en mogelijke oplossingen te geven. Hoe preciezer je bent, hoe makkelijker het wordt oplossingen te vinden.

11 Strategieën voor meer energie

Door de hoofdstukken heen bespreekt Lottie verschillende strategieën die ze uitlegt aan de hand van eigen voorbeelden. Hoe je ze toepast? Dat is per persoon verschillend en dus maatwerk. “Er zijn vaak meerdere strategieën tegelijk nodig en dat wat er nodig is, kan wisselen. Het is een voortdurend spel van waarnemen, inspelen en uitproberen.”

Heeft Lottie een oplossing?

Ja. Energiek leven is een meer dan compleet boek met modellen, definities en strategieën om energiebeperkingen gericht aan te kunnen pakken. Mooi dat het is geschreven vanuit ervaringsdeskundigheid.

Het is een uitstekend boek voor zorgverleners. Temeer omdat zorgverleners vaak niet weten wat zij aan vermoeidheid kunnen doen. Ook zij hebben nu een handvat.

Het is geen gemakkelijke verhaal als je net te horen hebt gekregen dat je een chronische aandoening hebt. In de vele mogelijkheden die dit boek biedt, kun je dan ‘verdwalen’. Lottie geeft ook aan dat het toepassen van al haar inzichten maatwerk is en zij er zelf jaren over heeft gedaan. 

In onze ogen is dit boek uitermate geschikt voor mensen die al wat meer ervaring hebben in het omgaan met hun aandoening en op zoek zijn naar manieren om meer energie te krijgen. 

Enkele belangrijke lessen uit dit boek zijn:

  • Er zijn verschillende soorten vermoeidheid. De vermoeidheid van een chronische aandoening is echt anders dan gewone vermoeidheid die bijvoorbeeld voorkomt na het sporten of een nacht weinig slaap. 
  • Vermoeidheid uit zich bij iedereen verschillend, de mogelijke oplossingen zijn dus ook voor iedereen net wat anders.
  • Durf te experimenteren, kijk wat er gebeurt en pas je strategie waar nodig aan.

De energiematrix en de energiebalans uit het boek ‘Energiek leven’ kun je downloaden vanaf de website van Lottie. Vul ze in voor jouw situatie! 

Het boek is te bestellen via bol.com of de boekhandel bij je in de buurt.

Dit artikel is geschreven door Annemiek de Crom en Maaike van Son. Beiden zijn ervaringsdeskundige professionals en gespecialiseerd in werken met een chronische aandoening.