Beweging heeft positieve invloed op chronische patiënten

Geplaatst op: 
Maandag, 20 mei, 2019 - 18:24

Hulpmiddelen - wat je moet wetenEr zijn sterke aanwijzingen dat aerobe oefeningen, krachttraining en conditie-specifieke therapeutische oefeningen positieve invloed hebbn op de functionele capaciteit van patiënten met chronische ziekten.

Dit wordt geopenbaard in een uitgebreide systematische analyse van gepubliceerde onderzoeksgegevens door de Faculteit van Sport en Gezondheidswetenschappen, Universiteit van Jyväskylä, Finland. De systematische review van meta-analyses evalueert de effecten van oefentherapie op meer dan twintig van de meest voorkomende chronische ziekten, zoals osteoartritis, reumatoïde artritis, coronaire hartziekte, hartfalen, diabetes type 2, verschillende soorten kanker en de ziekte van Alzheimer.

Met behulp van de systematische review krijgen zorgprofessionals nu een overzicht van de effecten van oefentherapie op chronische ziekten. Voorheen zouden professionals genoodzaakt zijn om informatie uit duizenden wetenschappelijke artikelen te halen. Alleen gegevens op basis van random gecontroleerde onderzoeken werden in de analyse aanvaard, waardoor een hoge wetenschappelijke kwaliteit van de onderzoeken en een maximale betrouwbaarheid van de resultaten werd verzekerd.

In de beoordeling bleek oefening een positief effect te hebben op ongeveer 85% van de onderzochte fysieke prestatie- en functionele capaciteitsindicatoren, zoals de zes minuten durende wandeltest, de maximale spierkracht in het onderlichaam, de Berg-balanstest en de eigen beoordeling van de patiënt over zijn alledaagse functies. Ongeveer 20% van de indicatoren bleek een groot effect te hebben op de functionele capaciteit van de patiënt, terwijl de overige indicatoren een gemiddeld tot gering effect hadden. De resultaten waren vergelijkbaar, ongeacht of objectieve prestatiemetingen of de subjectieve beoordelingen van de patiënt werden gebruikt als indicator voor functionele capaciteit.

De resultaten laten ook zien dat lichaamstraining veilig is voor patiënten met chronische ziekten. Dat wil zeggen, de hoeveelheid gerapporteerde bijwerkingen was op hetzelfde niveau in zowel de oefengroepen als de niet-oefengroepen.
Er moet echter worden opgemerkt dat de hoeveelheid en het soort bijwerkingen in de onderzoeken vaak minder goed werden vermeld.

Met dit artikel hoopt men gezondheidswerkers eraan te herinneren om gepaste oefeningen nog actiever toe te passen bij patiënten met chronische ziekten, ook wanneer lichaamsbeweging niet wordt gebruikt om de ziekte te behandelen, maar om secundaire invaliditeit, veroorzaakt door de ziekte, te voorkomen, zegt fysiotherapeut Tero Pasanen.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: beweging

Bron: Vrije vertaling gebaseerd op news-medical.net, Exercise therapy found to have positive effects for patients with chronic diseases