Bakercyste

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Wat is het?

Een Bakercyste of kniekuilcyste is een zwelling in de knieholte. Aan de achterkant van de knie bevinden zich zes slijmbeurzen. Die kunnen met elkaar en met het kniegewricht in verbinding staan. Bij een abnormale vochtophoping in de knie lopen ze dan vol en vormen zo een cyste. 
Een Bakercyste kan bij kinderen aangeboren zijn; bij volwassenen is ze meestal het gevolg van een kniekwetsuur met vochtophoping in de knie (meniscusscheur, kruisbandscheur, gewrichtsontsteking (artritis) of artrose).

Hoe vaak komt het voor?

Van de duizend personen die een huisarts raadplegen, hebben er 13,7 knieklachten. In 3% van de gevallen is er sprake van een Bakercyste. Wellicht komt de aandoening nog vaker voor, omdat er mensen zijn die hiervoor niet meteen een huisarts raadplegen.

Hoe kun je het herkennen?

Doorgaans geeft de cyste geen klachten. Je merkt dan alleen een zachte, pijnloze en elastische zwelling in de knieholte. Maar soms is de cyste zo groot als een tennisbal, die je in de knieplooi voelt zitten. Dat is pijnlijk, en gaat gepaard met een gevoel van stijfheid. Je kunt je knie niet meer volledig plooien. 
Is er een onderliggende aandoening, dan heb je uiteraard ook last van klachten die bij die aandoening horen. In geval van ontsteking en vochtophoping is de knie helemaal warm en gezwollen. Scheuren van de meniscus of kruisbanden zijn meestal een gevolg van een sportkwetsuur. Bij artrose van de knie heb je last van stijfheid, soms zwelling, en kun je de knie niet meer volledig strekken of plooien. De cyste kan uitzonderlijk scheuren. Dat geeft een plotse pijnscheut en er ontstaat een zwelling tot in de kuit.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

De diagnose wordt meestal gesteld na een eenvoudig klinisch onderzoek van de knie. Bij twijfel brengt een echografie zekerheid. Soms doet de zwelling in de kuit (bij scheur van de cyste) denken aan een trombose. Ook dan geeft echografie uitsluitsel. Bij vermoeden van een meniscusscheur of kruisbandscheur wordt zo nodig nog een MRI-scan gedaan.

Wat kun je zelf doen?

Doorgaans hoef je helemaal niets te doen, zeker als je geen last hebt. Je kunt tijdelijk proberen de knie minder te belasten. Dat alleen al kan de cyste doen verdwijnen. Zo'n cyste komt wel gemakkelijk terug.

Wat kan je arts doen?

Bij terugkomende cysten of cysten waarvan je klachten ondervindt, kan je arts er met een naald in prikken om het vocht eruit te trekken. Helpt dat niet, dan is het soms aangewezen om de cyste operatief te verwijderen. Na sportongevallen is dat vaak het geval. 
Een gescheurde cyste behoeft geen behandeling; de eventuele onderliggende aandoeningen zoals reuma uiteraard wel. Hiervoor schrijft de arts ontstekingsremmers voor. Bij artritis en artrose met vochtophoping kan een cortisone-inspuiting in het gewricht de klachten (tijdelijk) doen verdwijnen.

Bron: www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/bakercyste

Geplaatst: 2015/02/15