Adieu, Vlaamse hospitalisatieverzekering

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

De regering-Peeters zal bijna zeker geen Vlaamse hospitalisatieverzekering invoeren. Het hele project voor een 'Vlaamse sociale zekerheid' ligt op sterven.
Een Vlaamse hospitalisatieverzekering moest een aanvullende dekking geven van een aantal ziekenhuiskosten. Maar de plannen raken voorlopig niet verder dan de tekentafel. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op een parlementaire vraag van Vera Van der Borght (Open Vld).

In het antwoord staat dat de plannen 'on hold' zijn gezet. Dat er nog geen overleg was met de federale overheid. En dat er nog geen zekerheid is over een decreet. Lees: de Vlaamse hospitalisatieverzekering komt er bijna zeker niet tijdens deze legislatuur. "Ik kan niet ontkennen dat er een risico bestaat dat het niet zal doorgaan", zegt Vandeurzen. Volgens hem hangt alles af van de gesprekken voor de begroting 2014, die momenteel lopen. "De budgettaire moeilijkheden zijn de voornaamste reden waarom er geen Vlaamse hospitalisatieverzekering komt. Toen we onze plannen opstelden in 2009, gingen we nog uit van een economische groei van 2 procent. De realiteit blijkt anders. We moeten ons daaraan aanpassen." Van der Borght denkt niet dat minister-president Kris Peeters (CD&V) zijn geldbuidel nog zal opentrekken. "Het is een onbegonnen zaak voor Vandeurzen." Meer dan 8 miljoen Belgen hebben een hospitalisatieverzekering. Bijna een derde sloot de verzekering af bij een ziekenfonds. Nog eens 1,6 miljoen mensen namen de verzekering individueel bij een verzekeraar. De grootste groep heeft een polis via zijn werkgever of die van zijn partner.

Vlaggenschip zinkt
De Vlaamse hospitalisatieverzekering is een onderdeel van het decreet 'Vlaamse sociale bescherming'. Dat is het sociale vlaggenschip van de regering, waarin alle coalitiepartijen zich bij de onderhandelingen in 2009 vonden. De N-VA kreeg het begin van een Vlaamse sociale zekerheid. De CD&V haalde extra middelen voor de welzijnssectoren binnen. Ook de socialisten ontvingen een paar lekkere brokken, zoals de invoering van een maximumfactuur. Van die plannen blijft weinig over. Het vlaggenschip maakt water. Naast de Vlaamse hospitalisatieverzekering blijkt ook de Vlaamse kinderbijslag een mislukking. Gezinnen die een kind verwachten zouden op een eenmalige premie van 150 tot 200 euro per jaar kunnen rekenen, bovenop de federale kinderbijslag. Maar de premie werd "voorlopig uitgesteld". Raken de zorgplannen nog ooit uit de koelkast? Vandeurzen schuift de vraag door. "Daarover moet de volgende Vlaamse regering beslissen. Maar laat het duidelijk zijn: ik blijf achter een eigen sociale bescherming staan. De uitbouw daarvan zorgt voor een reeks voordelen, niet alleen op papier maar ook in de praktijk." Van der Borght zegt allerminst verrast te zijn door de mislukking. "Je zag het zo aankomen. Mooie beloftes doen in een tijd met weinig budgettaire overschot is onverstandig. De regering moest met het beschikbare geld net zeer gerichte keuzes maken." De liberaal denkt dan in de eerste plaats aan het wegwerken van de wachtrijen in zorgsector. "Je moet je prioriteiten kennen. In de gehandicaptenzorg wachten 17.000 mensen op een plek volgens recente cijfers van Centrale Registratie Zorgvragen. Daar moest men aan werken." Er wordt wel werk gemaakt van de wachtrijen, countert Vandeurzen. Vorig jaar werd een recordaantal mensen in de gehandicaptenzorg geholpen, 35 procent meer dan in 2011. En veertig procent van de geregistreerde zorgbehoevenden heeft een vorm van ondersteuning gekregen.

ANN VAN DEN BROEK
© 2013 De Persgroep Publishing

Bron Vlaams patiëntenplatform

Geplaatst: 2013-07-01