41 inspecteurs om implantaten te controleren
Na het debacle met de lekkende PIP-implantaten gaat minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx alle borst- en andere implantaten vanaf het prille begin traceren en opvolgen. Ze stuurt daarvoor 41 inspecteurs uit, zo staat in Het Nieuwsblad en De Standaard. "En dat kost ons geen euro", zegt ze in de kranten. "De sector betaalt zelf."
Bij het zogenaamde PIP-schandaal werd een pak Belgische vrouwen opgelicht toen ze borstprotheses kregen die zonder hun medeweten gevuld waren met siliconen van het goedkope en hoogst dubieuze Franse merk Poly Implant Prothèse (PIP). Ook nu, goed een half jaar later, weet Onkelinx nog steeds niet hoeveel vrouwen precies het slachtoffer werden van op geld beluste artsen. "Het zouden er 684 zijn, maar we kunnen dat simpelweg niet controleren. Veel vrouwen weten zelf niet eens of ze een PIP-implantaat kregen."
De minister wil daarom in verschillende etappes, verspreid over drie jaar, een waterdicht controlesysteem uit de grond stampen. Dat zal álle implantaten in kaart brengen, niet alleen die van PIP. Het gaat hier niet alleen om borstimplantaten, maar ook om heup- of knieprotheses, pacemakers, enzovoort.
Controlesysteem
Vanaf oktober zal het voor de hele sector verplicht zijn om de levensloop van implantaten nauwgezet bij te houden zodra ze op de Belgische markt komen. In 2016 moet dit systeem op punt staan. Om alles goed te controleren, worden vanaf deze maand extra inspecteurs aangeworven en op pad gestuurd.
Het systeem wordt gefinancierd door de sector zelf. Het centrale computersysteem kost 6 miljoen euro, daarbovenop komt nog een jaarlijkse kost van 7,5 miljoen voor de inspecties. (Belga/INM
Bron: www.knack.be/nieuws
Geplaatst: 7/09/2012