Nieuw artritis medicijn XELJANZ wordt goedgekeurd door de FDA voor behandeling RA

De FDA heeft Pfizer’s Xeljanz (tofacitinib) goedgekeurd, een eerste-van-zijn-soort behandeling voor reumatoïde artritis. Xeljanz is goedgekeurd voor gebruik door patiënten die niet of onvoldoende geholpen worden door methotrexaat, de gebruikelijke eerste behandeling voor RA. Het is een pil die 2x daags genomen wordt.

Xeljanz is een soort medicijn, genaamd een Janus kinase of JAK-remmer. Blokkeren van JAK onderdrukt de ontsteking die verantwoordelijk is voor RA.

"Xeljanz biedt een nieuwe behandelingsoptie voor volwassenen die lijden aan de slopende ziekte RA die slecht reageren op methotrexaat," zegt Badrul Chowdhury, MD, PhD,  hoofd van pulmonale-, allergie- en reumatologie producten van het FDA.

In klinische tests functioneerden patiënten die Xeljanz namen beter dan patiënten die een placebo kregen. Maar omdat Xeljanz het immuunsysteem remt, loopt de patiënt risico op ernstige infecties, kankers en lymfomen. Daarom zal Xeljanz de “zwarte doos”  waarschuwing dragen.

Mensen die Xeljanz namen vertoonden ook hogere cholesterolniveaus, lagere bloedtellingen, en verhoogde niveaus van het leverenzym. Voorschriften zullen een bijsluiter bevatten met de belangrijkste veiligheidsinformatie en informatie voor de zorgverleners omtrent ernstige risico's van dit medicijn. Meest voorkomende bijwerkingen geassocieerd met Xeljanz zijn bovenste luchtweginfecties, hoofdpijn, diarree en ontsteking van de nasale doorgang en het bovenste gedeelte van de keel.

Omdat Xeljanz oncontroleerbare immuunreacties onderdrukt, wordt het verder onderzocht voor de behandeling van andere auto-immuunziekten zoals psoriasis.

Bronnen: News release, FDA.

Bron: www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/news

Lees ook: www.fda.gov/NewsEvents

Geplaatst: november 2012

_________________

Wanneer dit middel in Europa beschikbaar wordt is nog niet bekend.